Studiu ING: 70% dintre europeni sunt îngrijorați de nivelul datoriilor în contextul Covid-19

Data publicarii: 24-07-2020 | Economie
Pe fondul incertitudinilor cauzate de pandemia de Covid-19, a crescut și îngrijorarea cetățenilor europeni cu privire la datoriile acumulate. Astfel, aproximativ 70% dintre aceștia consideră că își generează noi datorii în cazul în care apelează la opțiuni de întârziere a plăților în loc să le plătească pe loc. Sunt procente contabilizate de cel mai recent studiu internațional ING desfășurat în luna mai a acestui an la care au participat peste 26.000 de respondenți.

Cele mai mari schimbări de perspectivă privind percepția față de acest tip de datorii s-a înregistrat în rândul participanților la sondaj considerați vulnerabili din punct de vedere financiar, cei cu venituri mai reduse și fără economii. Astfel, în luna mai a anului 2020, peste 55% dintre respondenții studiului realizat de ING au considerat că plata în rate reprezintă o datorie în plus.

Datoriile pot reprezenta un instrument financiar util atunci când sunt administrate în mod eficient însă pentru ca acest lucru să devină adevărat, e nevoie de planificare, atitudine proactivă dar și adoptarea și menținerea unor obiceiuri financiare sănătoase. Prin urmare, doar 13% dintre respondenți consideră că datoria este o parte normală a vieții de zi cu zi, 25% dintre aceștia considerând-o ca fiind uneori necesară pentru a obține lucrurile pe care și le doresc, cu condiția ca aceasta să fie bine gestionată. În ceea ce privește grija pentru viitor și implciit pentru generațiile care urmează, 33% dintre europeni nu sunt îngrijorați de acest aspect în vreme ce 45% recunosc faptul că conștientizează faptul că ar putea transmite aceste datorii copiilor/nepoților.

„Percepția asupra datoriilor diferă destul de mult de la o țară la alta sau chiar în interiorul aceleiași țări, de la o categorie socială la alta. În perioada pe care o traversăm, românii au o înclinație mai accentuată pentru a-și gestiona mai atent finanțele personale. În același timp, îndatorarea nu trebuie percepută ca pe un aspect negativ în sine. Dimpotrivă, administrate într-un mod eficient, împrumuturile ne pot permite să facem mai rapid progrese în diverse domenii, de la educație, investiții în afaceri până la bunăstarea personală. În prezent, pe lângă creditul bancar standard, există multiple soluții de finanțare prin intermediul cărora românii au acces la bunurile și serviciile pe care și le doresc. În toate cazurile, educația financiară este absolut esențială pentru menținerea unei anumite discipline a finanțelor personale”, a declarat Valentin Tătaru, economist ING Bank România.

Aproape jumătate din românii care au participat la acest sondaj, 48%, recunosc că au fost nevoiți să apeleze la un tip de împrumut pentru a achiziționa produse sau servicii de care au nevoie, în ultima perioadă. Este cel mai mare procent de acest tip la nivel european, concetățenii noștri fiind urmați de olandezi (46%).

La polul opus se află polonezii, luxemburghezii și germanii care au declarat în proporție de 83%, 74% respectiv 73% că au achiziționat credite dar nu pentru că au fost nevoiți să o facă ci pentru că asta a fost alegerea lor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: