Studiu Deloitte: Fondurile de capital privat din Europa Centrala ating cel mai scazut nivel de incredere de la criza financiara

Data publicarii: 31-08-2020 | Economie
De la ultima criza financiară încoace, anul curent este marcat de cel mai scăzut nivel de încredere față de fondurile de capital privat din Europa Centrală, în contextul pandemiei de Sars Cov-2, virusul care face ravagii atât din punct de vedere economic cât și sanitar încă de la finele anului trecut, la început în Asia și acum în toată lumea.

Pe de altă parte, profesioniștii din domeniu sunt mult mai optimiști decât erau în anul 2008, atunci când a izbucnit ultima criză economică majoră resimțită la nivel mondial, conform celei mai recente ediții a studiului CE Private Equity Confidence Survey realizat de către cei de la Deloitte.

După nivelul de încredere înregistrat în anul 2008 de 48, s-a ajuns acum, potrivit studiului Deloitte la un nivel de 62, al doilea cel mai scăzut din toate edițiile acestui studiu. Astfel, 7 din 10 profesioniști din cadrul firmelor de private equity din această zonă a Europei previzionează scăderea activității de profil și înrăutățirea condițiilor economice. Acest lucru se datorează în mare parte condițiilor din prezent, economiile din regiune fiind bazate în mare măsură pe consum.

Potrivit aceluiași studiu, o mare parte dintre respondenți sunt optimiști, crezând într-o revenire economică mai rapidă. 13% dintre aceștia se așteaptă deja la o îmbunătățire a condițiilor economice în perioada următoare.

„Deși pășesc pe nisipuri mișcătoare, majoritatea profesioniștilor din firmele de private equity au trecut și prin criza financiară din 2008 și mulți dintre ei sunt bine capitalizați, aspecte care îi ajută să parcurgă mai ușor această perioadă de incertitudine. Ca orice criză, cea curentă oferă și oportunități acelor jucători care sunt au o poziție suficient de solidă pentru a-și asuma riscuri. De aceea, aproape jumătate din fondurile de capital privat din Europa Centrală sunt interesate să facă noi investiții, fie pentru a profita de evaluările în scădere, fie pentru a genera mai multă valoare în cadrul portofoliilor existente, prin adiții. Numeroase cazuri de acest gen au fost anunțate anul acesta și în România, în mai multe domenii: reciclare, producție, servicii, tehnologie etc.”, a spus Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară, Deloitte România.

În fine, în ceea ce privește valoarea tranzacțiilor în perioada imediat următoare, aproximativ 58% se așteaptă ca acestea să rămână la același nivel în vreme ce 43% prevăd scăderi din acest punct de vedere. În același timp, 62% dintre respondenți preconizează scăderi ale lichidităților în lunile următoare.