Alegerile din SUA: cel mai mare risc politic din ultimele decenii. Analiza T4 Saxo Bank

Data publicarii: 22-10-2020 | Bursa
Saxo Bank, unul dintre specialiștii cei mai notorii în ceea ce privește tranzacțiile și investițiile online, a publicat recent un raport privind „perspectivele trimestriale pentru trimestrul al IV-lea 2020 pentru piețele globale”, prilej cu care am avut ocazia de a ne familiariza cu câteva dintre cele mai interesante concluzii trasate de specialiștii companiei.

„Ne temem că alegerile din SUA reprezintă cel mai mare risc politic pe care l-am văzut în câteva decenii, întrucât sfârșitul ciclului economic se intersectează cu inegalitățile, tulburările sociale și o frenezie permanentă a pieței, determinată de răspunsul politic la această profundă criză economică: rate zero ale dobânzii, sprijin infinit al guvernului și al băncilor centrale. Pedala pe frână apăsată oficial și puternic, cu garanții pentru cererea comercială și locurile de muncă într-o lume a capitalismului de stat, înseamnă că piețele și libertățile individuale nu au fost niciodată mai atacate” spune Steen Jakobsen, economist-șef și CIO la Saxo Bank.

Acesta vede trei căi și probabilități distincte cu privire la felul în care vor evolua lucrurile de acum și până la investirea la data de 20 ianuarie 2021 a noului președinte al Statelor Unite și anume alegeri contestate (40% probabilitate), o victorie majoritară a lui Biden (40% probabilitate) respectiv o victorie a lui Donald Trump (20% probabilitate).

„Sarcina noastră este să definim un consens al realității și aici simțim că piața nu integrează corect în preț atât riscurile unui rezultat contestat - cel mai mare risc pentru piețe, fie ca urmare a alegerilor în sine, fie a obiecțiilor și încercărilor lui Trump de a striga „fraudă!” – cât și cele de pe urma unei victorii clare a lui Biden. Deoarece ambele sunt un risc, aceasta înseamnă că volatilitatea ar putea crește dramatic.

Mesajul pe care vrea să îl transmită astfel Saxo Bank este faptul că alegerile din SUA vor veni cu o volatilitate și un risc extrem de crescute. Cel care va câștiga nu va schimba dramatic direcția țării pe care o conduce însă ambii contracandidați ar cheltui sume uriașe de bani, bazându-se în același timp pe FED pentru a sprijini condiții ușoare de finanțare însă niciunul nu ar căuta să reformeze economia și societatea în profunzime. În concluzie, ambii candidați la președinția țării sunt diametral opuși de ceea ce au acum nevoie Statele Unite ale Americii.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
Folosim cookies pentru functionarea corecta a site-ului, masurarea traficului si functionalitati care ne permit sa iti prezentam un continut particularizat preferintelor tale. Pentru retragerea acordului pentru cookies, te rugam sa consulti Politica de Cookie. De asemenea, te invitam sa parcurgi Politica noastra de Confidentialitate, ce a devenit aplicabila incepand cu luna mai 2018.
DA, ÎNTELEG