Raport PwC: Insolvențele și procesele de restructurare s-au situat la un nivel redus în Europa Centrală și de Est

Data publicarii: 15-12-2020 | Economie
Deși oarecum neașteptat, potrivit raportului PwC, „Global Restructuring Trends”, insolvențele și procesele de restructurare au rămas la un nivel redus în Europa Centrală și de Est pe perioada pendemiei de Covid 19, cu excepția Cehiei și a României. Astfel, în țara noastră s-a înregistrat o creștere a numărului de insolvențe în vreme ce în Cehia, a crescut numărul de restructurări.

Aflat deja la cea de-a treia ediție, raportul ”Global Restructuring trends” analizează modul în care guvernele și companiile au reacționat la impactul economic al pandemiei COVID-19 și prezintă provocările care urmează în 37 de economii din întreaga lume.

”Până în prezent, atât ratele de insolvență, cât și presiunile de restructurare au fost, în general, ținute sub control de intervenția guvernului prin măsuri precum amânarea la plata taxelor, garanții pentru împrumuturi sau șomaj tehnic. Însă aceste măsuri sunt aplicate pe o perioadă determinată și, odată ce vor înceta, este de așteptat ca numărul insolvențelor să crească. Iată de ce, pentru a avea șanse mai mari de a supraviețui, companiile trebuie să ia în considerare strategii de reconfigurare a planurilor și operațiunilor înainte ca guvernele să-și retragă sprijinul. Unele companii au inițiat deja planuri de restructurare încă din acest ultim trimestru al anului 2020 și este de așteptat ca această activitate să se intensifice în primul trimestru din 2021”, a declarat Dinu Bumbăcea, Partener și Liderul Serviciilor de Consultanță pentru Afaceri, PwC România.

Pe de altă parte, potrivit raportului PwC amintit mai sus , este de așteptat ca la nivel global rata insolvențelor să crească pe sfârșit de an și în primele luni ale anului următor. Și, ne așteptăm la acest lucru în special în ceea ce privește companiile din cadrul unor industrii greu afectate de criza sanitară din ultimele luni precum turismul, transporturile sau retailul cu produse non-alimentare. Rămân de asemenea sub presiune în Europa Centrală și de Est industria auto, turism și ospitalitate.

Potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, numărul de insolvențe din România a fost în creștere pe parcursul acestui an, numărul entităților care au intrat în insolvență crescând de la 1392 în luna aprilie la 4606 în luna octombrie. Cu toate acestea, cifrele se mențin sub nivelul celor înregistrate în aceeași lună a anului trecut.

Cât privește activitatea de restructurare, aceasta poate avea un rol cheie în sprijinirea afacerilor și evitarea insolvenței dar și menținerea ratei șomajului la un nivel scăzut. Potrivit PwC, 40 de milioane de angajați din 37 de economii la nivel global se află în șomaj tehnic la acest moment, previziunile nefiind deloc optimiste din acest punct de vedere în perioada imediat următoare.