Opinie Deloitte: factorii care ar putea influenta activitatea companiilor in 2021

Data publicarii: 05-01-2021 | Economie
Pe toată durata anului trecut, într-o lume dominată de incertitudinile generate de pandemia de Covid-19, economiile lumii par să fi rezistat onorabil, în mare parte și datorită unei mobilizări financiare fără precedent din partea organizațiilor internaționale și a celor mai puternice state. Au contribuit în proporție covârșitoare la această stare de fapte concesiile masive privind îndatorarea însă cu toate acestea îngrijorările persistă existând încă incertitudini cu privire la evoluția pandemiei și cu privire la capacitatea statelor de a menține același ritm de stimulente pentru economiile locale.

„Pentru mediul de business românesc, necunoscutele anului 2021 provin din cel puțin trei mari direcții: politica fiscală a Uniunii Europene, evoluția Brexit și, pe plan intern, gestionarea dezechilibrului bugetar”, scrie Vlad Boeriu, partener coordonator servicii fiscale și juridice la Deloitte România.

Pentru economiile europene, pe de altă parte, perspectivele sunt optimise în continuare, luând în calcul faptul că statele membre au ajuns în fine la un acord cu privire la bugetul multianual aferent exercițiului financiar 2021 - 2027. Acesta depășește suma de 1800 de miliarde de euro, aproape dublu față de cel anterior. În această sumă sunt incluse și cele aferente planului de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro care are menirea de a ajuta economiile europene să limiteze efectele pandemiei. Astfel, necesarul de finanțare poate fi asigurat însă totul depinde de capacitatea statelor membre ale Uniunii de a atrage și utiliza aceste fonduri. Absorbția optimă a fondurilor europene devine astfel un element cheie care poate impulsiona activitatea mediului de afaceri.

Pe lângă fondurile europene destinate susținerii economice, un alt factor important este și situația post brexit, acordul dintre Marea Britanie și UE rămânând încă indecis. „Dincolo de golul lăsat la bugetul european, Brexit-ul afectează semnificativ companiile europene care au relații de afaceri cu cele din Marea Britanie, cu atât mai mult cu cât riscul unei rupturi fără un acord comercial care să stabilească relațiile ulterioare dintre cele două părți pare inevitabil (mai sunt doar câteva zile până la 31 decembrie, dată la care expiră perioada de tranziție stabilită prin acordul de retragere intrat în vigoare de la 31 ianuarie 2020)”, continuă Boeriu.

„Pe plan intern, principala provocare a anului 2021 va fi legată de gestionarea deficitului bugetar, în condițiile în care este recomandată menținerea facilităților acordate mediului de afaceri în contextul pandemiei, iar înăsprirea fiscalității nu poate fi luată în calcul, având în vedere estimările privind evoluția pandemiei și ritmul lent de recuperare a economiilor europene și, implicit, a celei românești”, conchide acesta.