Activitatea globala de fuziuni si achizitii a fost rezistenta la socuri in 2020, se asteapta o intensificare a activitatii in anii urmatori

Data publicarii: 12-01-2021 | Economie
Anul 2020 a consemnat fluctuații mari pe piața globală de fuziuni și achiziții (M&A), cu o perioadă de creștere însă în al treilea trimestru, perioadă care este de așteptat să continue și în acest an, potrivit raportului EY privind tendințele globale în domeniul amintit și perspectivele tranzacțiilor în 2021.

Activitatea globală de fuziuni și achiziții din 2020 s-a ridicat la valoarea de 2,9 trilioane de USD, în scădere față de cele 3,3 trilioane înregistrate în anul precedent. În același timp, anul 2020 se clasează însă și pe locul al cincilea în topul anilor cu cea mai mare valoare a tranzacțiilor din perioada care a trecut după ultima criză financiară majoră.

Activitatea M&A a înregistrat variații de la o regiune la alta. În vreme ce piața din SUA s-a diminuat de exemplu cu 80%, valorile din Asia-Pacific au scăzut în primele luni ale anului, marcând creșteri susținute începând cu primăvara lui 2020, ajungând la 805 miliarde USD până la finele lunii decembrie. În regiunea EMEIA, scăderile au fost de doar 3%, cuantumul tranzacțiilor ajungând la 815 miliarde USD.

Cele mai active sectoare au fost cel de tehnologie, divertisment, media și telecomunicații cu 5755 de tranzacții în valoare de 973 miliarde USD, o creștere de 6 procente față de anul 2019. Și piața serviciilor financiare s-a bucurat de un avans considerabil, ajungând la 973 miliarde de dolari, o creștere de 8 procente față de anul 2019. Pe de altă parte, sectoarele cele mai expuse pe perioada pandemiei de Covid-19 au fost cel industrial (scădere de 18%) și cel al bunurilor de larg consum (scădere de 16%).

„Și în România, după cum era de așteptat, piața de M&A a fost afectată de pandemia Covid-19 care a atras după sine amânări sau înghețări de tranzacții. În ciuda unei încetiniri semnificative în prima parte a anului 2020, s-a remarcat un reviriment peste așteptări în partea a doua a anului. În continuare, există apetit pentru tranzacții, în special pe partea de achiziție, cu investitori care văd oportunități în această zonă și în astfel de perioade.

Sectorul energetic a rămas cel mai atractiv pentru investitori, fiind susținut de interesul pentru energia regenerabilă, unde s-au înregistrat și cele mai mari tranzacții, precum și de sectorul IT care conduce în zona de adaptabilitate la noul mediu de afaceri. Sectoarele tradiționale precum imobiliare, agrobusiness și servicii au continuat să fie active.

Anul 2021 va aduce oportunități interesante prin prisma schimbărilor politice, a comportamentului de consum al populației și a capacității de adaptare a antreprenorilor la provocările date de incertitudinea post-pandemie. Factorul cheie pentru succesul tranzacțiilor viitoare va consta în eficiența acțiunilor luate de către companii în această perioadă și de poziționarea pentru viitor”, a declarat Florin Vasilică, Liderul departamentului de Strategie și Tranzacții, EY România.