Raport PwC: Tehnologia 5G va mări productivitatea, contribuind cu 1,3 trilioane de dolari la PIB-ul global, până în 2030

Data publicarii: 17-02-2021 | Economie
Potrivit ultimului raport PwC „The global economic impact of 5G. Powering your tomorrow”, productivitatea și eficiența în muncă ar putea crește semnificativ ca urmare a utilizării tehnologiei 5G pe o scară din ce în ce mai largă, aceasta urmând să schimbe felul în care funcționează mai multe sectoare ale economiei dar și competențele angajaților ori serviciile pentru consumatori. Este de așteptat, potrivit aceluiași raport ca până în anul 2030, tehnologia 5G să contribuie cu peste 1,3 trilioane de dolari la PIB-ul global.

”Estimările PwC arată că utilizarea tehnologiei 5G, alături de investițiile în inteligența artificială (AI) și Internet of Things (IoT), poate duce la optimizarea modelelor de afaceri, la produse noi și servicii rapide și eficiente, câștigurile urmând să accelereze începând din 2025, pe măsură ce aplicațiile compatibile cu 5G vor deveni tot mai răspândite.

Dincolo însă de oportunități, folosirea acestei tehnologii vine și cu riscuri noi, ceea ce face esențială revizuirea modului în care este abordată securitatea cibernetică, pentru siguranța tuturor utilizatorilor: consumatori, companii și societate”, a declarat Mircea Bozga, Partener Risk Assurance, PwC România.

La nivel regional, America de Nord va fi zona în care se va înregistra și cel mai mare procent de creștere al produsului intern brut. Aceasta va fi urmată de Asia, Oceania, Europa, Orientul Mijlociu și Africa. La nivel sectorial, raportul PwC preconizează creșteri semnificative în SUA și Australia care vor câștiga cel mai mult din aplicațiile 5G pentru servicii financiare. Pe de altă parte, India va avea de câștigat de pe urma aplicațiilor pentru utilități în vreme ce China și Germania vor beneficia de un plus în sectorul industriei prelucrătoare.

De asemenea, este de așteptat ca mai mult de jumătate din impactul tehnologiilor 5G să fie resimțit de sectorul de sănătate și asistență socială. Accelerarea telemedicinei în timpul pandemiei de Covid-19 a oferit o nouă și mult mai modernă perspectivă asupra viitorului asistenței medicale, dovedindu-se cât se poate de eficientă atât în relația cu pacienții cât și din punct de vedere al costurilor.

Alte industrii care vor beneficia de pe urma aplicațiilor 5G sunt cea a utilităților, media și divertisment, producția și serviciile bancare.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: