ING Bank: 8 din 10 români sunt dispuși să economisească și să muncească mai mult în contextul pandemiei

Data publicarii: 08-03-2021 | Finante-Banci
Potrivit celui mai recent studiu realizat la nivel internațional de ING, 83% din români încearcă să facă mai multe economii în contextul incertitudinii economice generate de pandemia de Covid-19, comparativ cu media europeană de 66,5%. De altfel, românii se află în fruntea unui clasament european realizat pe baza acestui sondaj, urmați de polonezi, turci și cehi cu 82%, 80% respectiv 71%.

Aproape 75% dintre respondenții din România au luat deja decizii cu privire la reducerea costurilor, media europeană situându-se în jurul procentului de 57,5% din acest punct de vedere. Și aici, compatrioții noștri ocupă primul loc într-un top la nivel european, pe următoarele locuri situându-se turcii, polonezii și spaniolii cu 73%, 70% respectiv 66%.

Decizia de a economisi mai mult este corelată și cu faptul că românii sunt pesimiști din punct de vedere economic, 52% dintre aceștia așteptându-se la greutăți financiare în contextul pandemiei. Mai mult, 37% dintre respondenții din țara noastră se arată dispuși să efectueze și muncă suplimentară în cazul în care li se oferă această posibilitate. La polul opus se află olandezii, luxemburghezii, belgienii și germanii cu procente cuprinse între 16% și 23%.

Nu doar felul în care cheltui oamenii banii s-a schimbat în ultima perioadă ci și modalitatea de plată, peste 58% dintre români declarând că folosesc din ce în ce mai puțin numerar, ocupând locul al treilea la nivel european din acest punct de vedere după englezi (56%) și polonezi (64,5%). Mai mult, peste 54% dintre români au spus că preferă plățile cu cardul, puțin peste media europeană de 49%.

„Ponderea foarte mare de români care încearcă să economisească (83%) și să își reducă cheltuielile (75%) este remarcabilă. La începutul pandemiei, economisirea a fost pentru mulți un lucru neintenționat, ca urmare a impunerii restricțiilor de mobilitate. După aproape un an, numărul celor care și-au propus să economisească în mod activ a crescut substanțial.

Totuși, avem încă un procent ridicat de români (33%) care nu au un plan de economisire. Deprinderea unei rutine necesită disciplina monitorizării tuturor cheltuielilor. O metodă eficientă de a economisi este de a depune 5-10% din valoarea salariului în contul de economii imediat după încasarea salariului, nu la final, când, de regulă, nu mai rămân bani. Într-o notă optimistă, economia ar putea să își revină la nivelul pre-pandemie chiar în a doua parte a anului 2021, ritmul creșterilor salariale va rămâne unul pozitiv, iar rata șomajului pare a fi deja în scădere.”, a declarat Valentin Tătaru, economist șef în cadrul ING Bank România.