Analiza EY Romania: Inspectia fiscala colecteaza din ce in ce mai putin

Data publicarii: Astazi, 25-03-2021 | Economie
Conform celei mai recente analize realizate de EY România pe baza rapoartelor ANAF din ultima vreme, deși numărul total al inspecțiilor fiscale realizate în perioada 2017 - 2019 a fost într-o ușoară creștere (de la 24.533 la 27.023 de inspecții), volumul creanțelor stabilite prin întreaga activitate de inspecție fiscală a scăzut la jumătate în această perioadă, de la 8,2 la 4,9 miliarde de lei.

”Un număr mare de inspecții fiscale nu presupune în mod automat și colectarea de creanțe fiscale mai ridicate. Se dovedește încă o dată că nu cantitatea, ci calitatea politicii de inspecție fiscală trebuie să primeze. De aceea, salutăm politica ANAF de a pune accentul pe analiza de risc, prin crearea unui departament specializat în acest sens, care este binevenită”, spune Mihaela Mitroi, Partener, Liderul Departamentului de Asistență fiscală și juridică pentru clusterul de Sud, EY CESA.

În primul semestru al anului trecut, pe de altă parte, potrivit rapoartelor ANAF, au fost realizate un număr de 18.005 inspecții fiscale. Raportat la aceeași perioadă din anul precedent când au fost realizate 20.164 de inspecții, observăm o scădere minoră de doar 10% în ciuda contextului nefavorabil creat de pandemia de Covid 19. Acest trend s-a păstrat de altfel până la finele anului 2020.

„Acest lucru se poate explica prin faptul că ciclicitatea activității de inspecție fiscală presupune începerea unui număr de 70% din inspecții în primul trimestru al anului, planul de inspecție fiind aprobat la finele lui 2019 ”, explică Emanuel Băncilă, Partener, Liderul practicii de litigii și controverse fiscale, Radu și Asociații SPRL.

Pe de altă parte, dacă împărțim sumele colectate prin activitatea de inspecție la numărul total de inspecții realizate de ANAF asupra persoanelor juridice, eficacitatea medie per inspecție fiscală a scăzut într-un mod accentuat de la aproximativ 500.000 de lei pe inspecție în anul 2017 la 330.000 pe inspecție în 2018 respectiv 260.000 lei în 2019, cifre care dovedesc creșterea gradului de conformare prin diminuarea sub-declarării în ultimii ani.

Potrivit specialiștilor EY, indicatorul de conformare a rămas relativ constant, menținându-se în jurul valorii de 95%, cu o mică scădere în anul 2020, scădere explicabilă însă datorită măsurilor legislative adoptate ca urmare a pandemiei. În ceea ce privește conformarea la plată specialiștii EY au constatat în perioada analizată o creștere între anii 2016 și 2019, de la 84% la 86,6% dar și o scădere semnificativă de până la 78,4% în 2020 ca urmare a facilităților fiscale acordate de stat companiilor. De asemenea diferența dintre procentul de conformare la declarare și cel de conformare la plată a atins un minim istoric în 2019 de doar 8%. Această diferență a crescut la 14,1% în 2020, reprezentând arieratele care trebuie recuperate în acest an. ”Este un semn că inspecția fiscală a contribuit la reducerea semnificativă a sub-declarării și, implicit, la îmbunătățirea semnificativă a conformării voluntare – contribuabilul declară de bună voie și integral baza impozabilă”, rezumă Emanuel Băncilă.