Studiu Deloitte: pandemia va accelera adoptarea telemedicinei, a castilor pentru realitate digitala si a solutiilor de tip cloud

Data publicarii: 05-04-2021 | IT&C
Potrivit celei mai recente ediții a raportului „Deloitt eTechnology, Media and Telecomunications Predictions”, procentul consultațiilor video la medic va crește în acest an până la 5% față de aproximativ 1% cât era în 2019, înainte de pandemia de Covid-19. Acest procent echivalează cu peste 400 de milioane de consultații video cu o valoare totală de 25 de miliarde de dolari.

De asemenea, potrivit raportului Deloitte, piața axată exclusiv pe soluții pentru efectuarea vizitelor medicale virtuale va ajunge la 8 miliarde de dolari în acest an în vreme ce piața soluțiilor tehnologice de asistență medicală aprobate de medici precum ceasurile inteligente ar putea ajunge la 33 miliarde de dolari, cu 20% mai mult decât în anul 2019.

„În urmă cu un an, lumea se confrunta cu una dintre cele mai mari provocări ale istoriei moderne, care inițial a încetinit producția la nivel mondial și a afectat piața globală. Ceea ce atunci a părut o încetare a activității, în realitate, a pregătit calea pentru accelerarea, în doar câteva luni, a proceselor care ar fi fost implementate în mod normal pe parcursul mai multor ani. În România, tendințe precum telemedicina, un domeniu care are un nou cadru legislativ începând de la sfârșitul anului 2020 ce favorizează investițiile, s-ar putea bucura de un succes și mai mare decât cel de dinaintea pandemiei", a spus Andrei Ionescu, Partener Coordonator Consultanță și Managementul Riscului, Deloitte România.

În contextul pandemiei de Covid-19, a crescut și piața dedicată căștilor pentru realitatea digitală, tehnologiile din această categorie câștigând în popularitate cu precădere în sectorul business dar și în cel al educației. Potrivit raportului, vânzările de căști portabile pentru realitate virtuală augmentată se vor dubla în anul 2021 comparativ cu 2019. Este de înțeles acest lucru, contextul fiind cât se poate de favorabil, pandemia actuală amplificând contextul în care aceste dispozitive își pot demonstra utilitatea. Mai mult, aceste piețe vor continua să crească și după încheierea pandemiei, această perioadă demonstrând eficiența lor din punct de vedere practic dar și al costurilor, un plus de siguranță și capacitatea de a transfera informații de la memoria pe termen scurt la cea pe termen lung.

Raportul Deloitte subliniază de asemenea creșterea semnificativă a pieței serviciilor de tip Cloud, estimând o creștere a veniturilor din acest sector de cel puțin 30% comparativ cu anul 2019. Companiile migrează și vor continua să migreze spre servicii de tip cloud pentru a minimaliza costurile, pentru a deveni mai agile dar și pentru a stimula inovarea. Mai mult, 97% dintre managerii IT au intenția de a distribui fluxurile de lucru către mai multe servicii de tip cloud concomitent pentru a maximiza rezistența și pentru a respecta mai bine cerințele de reglementare și de conformitate a serviciilor de la fiecare furnizor.