Raport EY: Pietele IPO stabilesc noi recorduri in primul trimestru din 2021

Data publicarii: 12-05-2021 | Bursa
Condițiile de piață atractive din acest an au generat la nivel global cele mai bune performanțe trimestriale din ultimii 20 de ani, atât în ceea ce privește valoarea capitalurilor atrase cât și în ceea ce privește numărul de tranzacții efectuate. S-au stabilit astfel noi recorduri atât pe piețele IPO tradiționale cât și la ofertele publice inițiale, în acest prim trimestru fiind înregistrate venituri mai mari decât în tot anul 2002.

Astfel, în primele luni ale anului 2021, s-au înregistrat pe piața globală IPO 430 de tranzacții care au atras capitaluri în valoare de peste 105 miliarde de dolari. Conform raportului trimestrial EY Global IPO Trends: Q1 2021, ca număr de tranzacții, observăm o creștere de 85% față de aceeași perioadă a anului trecut în vreme ce capitalurile atrase au înregistrat o creștere de 271% raportat la aceeași perioadă.

Intensificarea activității pe piețele IPO poate fi atribuită în mare măsură și volumului mare de lichidități dar și oportunităților noi oferite de pandemia de Covid-19. Totodată, promovarea platformelor de investiții destinate persoanelor fizice dar și tranzacțiile speculative și oportuniste, au făcut ca investițiile de acest gen să fie mai accesibile decât oricând pentru toate categoriile de investitori.

„În T1 2021, bursa locală a fost prima din regiune care a depășit nivelul de dinainte de criza din 2008 prin indicele său de referință, BET, care a atins un nou record istoric. Există un interes crescut din partea companiilor și a investitorilor pentru listări pe piața alternativă, AeRO. În T1 2021, IPO-urile s-au ridicat la suma de 7,9 milioane de euro în sectoare precum securitatea cibernetică, construcțiile și comercianții cu amănuntul, în timp ce listarea primei companii românești de REIT a deschis calea pentru modificări legislative pentru acest tip de investiții, lucru care ar putea contribui la diversificarea portofoliilor. Ministerul Finanțelor Publice a continuat cu o altă rundă de vânzări de obligațiuni de stat pentru populație, atrăgând o sumă totală de 286 milioane de euro. Mai mult, segmentul obligațiunilor corporative a fost foarte animat în acest trimestru, cea mai mare emisiune de 40 milioane de euro venind de la principalul jucător din industria agro românească.

Piața de capital din România devine din ce în ce mai vizibilă, două noi companii fiind incluse în indicii FTSE Russell (Bittnet Systems și TeraPlast). Cu toate acestea, un pas semnificativ s-ar face dacă companiile de stat vor fi listate, atât prin prisma unei mai mari transparențe și bune diversificări a investițiilor, dar mai ales pentru contribuția semnificativă ce poate fi adusă la bugetul de stat.

Cel mai notabil eveniment este listarea UiPath, primul unicorn românesc, la Bursa de Valori din New York, marcând un moment istoric pentru mediul de business local. Această poveste de succes vine să confirme șansele pe care antreprenorii români le au pentru a atinge recunoașterea internațională cu un produs scalabil, de larg interes în contextul actual și cu acces la facilități de finanțare pentru o dezvoltare rapidă,” spune Florin Vasilică, liderul departamentului de Strategie și Tranzacții, EY România.

Deși discutăm în general de o atitudine pozitivă și o tendință similară pe piața de IPO, incertitudinile continuă să fie prezente, generând volatilitate. Astfel, perspectivele pentru cel de-al doilea trimestru includ și probabilitatea unor noi valuri pandemice, în combinație cu diferite ritmuri de vaccinare la nivel global, tensiuni geopolitice și așa mai departe. Pe de altă parte, indiferent de strategia pe care o vor alege companiile pentru a intra sau a investi pe aceste piețe, cele care vor da dovadă de strategii sustenabile și de o bună pregătire, cu povești de business atractive, acum, mai mult ca oricând, pot profita de o fereastră de oportunitate a tranzacțiilor cu care probabil nu s-au mai întâlnit până acum și e greu de crezut că se vor mai întâlni în perioada imediat următoare.