Vienna Insurance Group: rezultate financiare T1 2021

Data publicarii: 26-05-2021 | Finante-Banci
Potrivit rezultatelor financiare făcute publice de către Vienna Insurance Group și aferente primului trimestru al acestui an, Grupul VIG și-a revenit la nivelul din perioada premergătoare crizei sanitare și economice cauzate de pandemia de Covid-19, raportând un profit net de 99 milioane de euro, cu 15% mai mare decât în perioada similară a anului trecut.

Rezultatele înregistrate în primele trei luni ale anului demonstrează reziliența Grupului, performanțele din această perioadă fiind solide, comparativ cu primele trei luni ale anului 2020 când la fel, VIG s-a bucurat de creșteri considerabile ale primelor, chiar înainte de primul val pandemic. Primele și rata combinată s-au menținut la același nivel, crescând însă în mod substanțial profitul înainte și după impozitare.

Astfel, dacă profitul înainte de impozitare a fost în primul trimestru de 128 milioane de euro, cu 5% mai mare decât în T1 2020, profitul net a crescut, după cum am amintit deja, cu 15%, până la 99 de milioane de euro. Rata combinată a rămas stabilă la 95,2% în vreme ce primele s-au situat și ele la același nivel ca în anul precedent, adică 3,11 miliarde de euro. În același timp, investițiile grupului, inclusiv numerarul si echivalentele de numerar, insumau 37,1 miliarde de euro la 31 martie 2021.

„Cu aceste evoluții pozitive, ne îndeplinim cu fermitate promisiunea de a fi un partener stabil și de încredere. Am avut succes înainte de pandemie, am reușit sa traversăm aceasta conjunctura globală unica mentinandu-ne o poziție foarte solidă și vedem deja o revenire la nivelurile atinse în primul trimestru din 2019.

Aceasta rezistenta se datoreaza in primul rand angajatilor, clientilor si partenerilor nostri, care, in aceasta perioada plina de provocari la nivel global, au dat dovada de o implicare uriasa, de intelegere si, mai presus de toate, de incredere in companiile Grupului. Am reusit sa continuam si sa punem in aplicare toate proiectele care fusesera planificate sau erau in desfasurare inainte de criza. Clientii nostri au fost extrem de loiali si am beneficiat de un sprijin extraordinar din partea partenerilor nostri, beneficii care, in circumstantele actuale, nu ar trebui considerate ca venind de la sine”, a declarat Elisabeth Stadler, CEO al Vienna Insurance Group, mulțumind pentru sprijin tuturor partilor interesate.

Elisabeth Stadler este optimista cu privire la evolutiile viitoare pentru restul exercitiului financiar: „Desi redresarea economica in majoritatea tarilor din regiunea ECE va fi intarziata din cauza ratei de infectare in crestere incepand din toamna lui 2020, suntem increzatori ca ne vom atingem obiectivele pentru 2021. Ratele de vaccinare vor fi esentiale pentru asigurarea unor evolutii economice pozitive semnificative, iar in prezent observam progrese considerabile in aceasta privinta in multe dintre pietele noastre.”

Volumul total al primelor s-a situat la 3,11 miliarde de euro in primele trei luni din 2021. In pofida pandemiei, rezultatele pe segmentele de asigurari auto, de proprietati si raspunderi si asigurari de sanatate s-au imbunatatit comparativ cu rezultatele solide obtinute in acelasi trimestru din 2020. Numai asigurarile de viata, in special asigurarile de viata cu prima unica, au inregistrat scaderi strategice ale primelor. In unele piete, evolutia primelor a fost influentata si de efectul cursului valutar. Ajustate cu efectul cursului de schimb, primele ar fi inregistrat o crestere agregata de 1,6%. Pietele din Romania, Republica Ceha si Polonia au inregistrat cele mai mari cresteri absolute ale primelor.

Cu o valoare de 128 de milioane de euro, profitul inainte de impozitare a crescut cu aproximativ 5% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Acest rezultat pozitioneaza grupul VIG pe o traiectorie corecta pentru a atinge intervalul de profit tintit, de 450 - 500 de milioane de euro in 2021. Rezultatul net s-a imbunatatit cu aproximativ 15%, la 99 milioane de euro. Pietele cu cea mai mare contributie la profitul Grupului sunt Austria, Republica Ceha si Slovacia. Castigul anualizat pe actiune s-a ridicat la 3,09 euro, ceea ce reprezinta o crestere de 15,3% fata de anul precedent.

Rata combinata ramane la un nivel solid de 95,2%, fiind aproape neschimbata comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent (T1 2020: 95,1%). Cele mai semnificative imbunatatiri ale ratei combinate au fost inregistrate in Slovacia, segmentul alte piete din ECE si Austria.

Rezultatul financiar (excluzand rezultatele companiilor consolidate prin punere in echivalenta) s-a ridicat la 175,8 milioane de euro in primul trimestru din 2021, in crestere cu 29% fata aceeasi perioada a anului precedent. Acest lucru se datoreaza in principal deprecierilor de amploare mai redusa ale investitiilor, precum si cresterii castigurilor realizate.