Raport PwC: Viitorul plăților este fără numerar, volumul tranzacțiilor digitale se va tripla până în 2030

Data publicarii: 29-06-2021 | Economie
Față de nivelul din 2020, volumul tranzacțiilor digitale aproape se va dubla până în 2025, ajungând la 1,9 trilioane de tranzacții la nivel global, potrivit unei analize realizate de PwC și Strategy, departamentul de strategie globală al companiei. Mai mult, dacă anul trecut au fost efectuate 1 trilion de tranzacții fără numerar, potrivit aceluiași raport, numărul acestora va fi triplu la sfârșitul acestui deceniu.

”Plățile digitale, cum sunt cele efectuate cu telefonul mobil, cumpărarea unui bilet de autobuz prin SMS sau utilizarea unui cod QR pentru achitarea unor servicii erau posibile și înainte de pandemie. Ulterior, au accelerat puternic pentru că oamenii au evitat utilizarea numerarului în magazinele fizice și au apelat mai mult la comerțul online. Și observăm că trendul va continua și în următorii zece ani, iar industria financiară va trece printr-o transformare semnificativă pentru a ține pasul”, a declarat Diana Coroabă, Partener PwC România, Lider servicii financiare.

Potrivit PwC, cea mai rapidă creștere în ceea ce privește volumul de tranzacții fără numerar va fi în regiunea Asia-pacific cu un plus de 109% până în 2025 și apoi de 76% până în 2030. Pe locul al doilea în acest top al creșterii se află Africa cu 78% respectiv 64% în vreme ce Europa se clasează pe cel de-al treilea loc cu creșteri de 64% respectiv 39%. America Latină, Sua și Canada vor avea un ritm de creștere mai lent de 52% și 48% în primul caz, respectiv 43% și 35% în cel de-al doilea caz.

Remarcăm de asemenea faptul că în urma unui sondaj realizat recent de PwC în rândul băncilor și al fintech-urilor, 89% dintre respondenți consideră ca extrem de importantă orientarea către comerțul electronic și implicit, nevoia de a continua investițiile semnificative în acest domeniu, în special cele în sistemele de plată online. Mai mult, aproape toți respondenții sondajului amintit mai sus, 97%, consideră că va exista o orientare din ce în ce mai mare către plățile în timp real.

Potrivit estimărilor FIS, un grup de tehnologie pentru servicii financiare, și portofelele electrice ar putea reprezenta mai bine de jumătate din totalul plăților efectuate în domeniul comerțului online la nivel global, până în anul 2024. Consumatorii vor trece astfel treptat de la plățile cu cardul la tranzacții bazate pe coduri QR și conturi.

Raportul FIS indică ca principal atu în trecerea la plățile digitale datele, care crează noi fluxuri de venituri pentru organizațiile financiare. PLățile electronice generează aproximativ 90% din datele despre clienți utile pentru bănci, informații esențiale cu privire la cine, ce cumpără, unde, cât și când. Mai mult, 86% dintre clienții băncilor sunt de părere că furnizorii tradiționali de plăți vor colabora de acum încolo cu fintech-urile și companiile de tehnologie pentru soluții inovatoare de plăți digitale.