Sondaj Genesis Property: 8 angajati din 10 vor sa lucreze intr-un birou sanatos

Data publicarii: 17-08-2021 | HR/Cariere
Potrivit unui sondaj inițiat de Genesis Property în rândul a peste 1200 de angajați din toată țara, standardele care certifică nivelul de reziliență al unei clădiri în fața unei pandemii sunt nu doar utile ci și necesare în contextul actual pentru nu mai puțin de 96% dintre respondenți. Astfel, certificarea unei clădiri față de riscurile aduse de pandemie a devenit unul dintre cele mai importante aspecte pentru majoritatea angajaților români. Mai mult, 85% dintre respondenți consideră ca fiind extrem de important să lucreze într-o clădire sănătoasă în viitor.

Același studiu relevă faptul că pentru aproape 76% dintre angajați respondenți, o clădire certificată poate limita riscurile asupra sănătății lor și a familiilor lor, contribuind în același timp la reducerea nivelului de stres pe care îl resimt ca urmare a actualei stări generale cauzate de pandemia de Covid-19. Deși măsurile de relaxare au început să apară de mult, 70% dintre respondenți sunt în continuare îngrijorați cu privire la riscurile de răspândire a virusurilor și a bacteriilor atunci când clădirea beneficiază de sisteme de ventilație ineficiente sau de o igienizare necorespunzătoare la nivelul acesteia sau la nivelul suprafeței biroului în care își desfășoară activitatea.

„Cei mai mulți angajați vor să se întoarcă la birou și au devenit extrem de atenți la sănătatea clădirii în care lucrează. Un mediu de lucru sănătos contribuie la limitarea riscurilor epidemiologice și le oferă mai multă încredere că se pot întoarce la birou. Mai mult, calitatea spațiului de lucru a devenit în ultimul an, pentru aproape 60% dintre angajați, un criteriu important pe care îl vor lua în calcul atunci când își vor căuta un job nou în viitor. Astfel, existența unui mediu de lucru sănătos devine un avantaj competitiv pentru angajatori în strategia de atragere și retenție a talentelor”, spune Ștefan Tudos, vicepreședinte în cadrul Genesis Property, responsabil de administrarea portofoliului de clienți.

Pe de altă parte, peste 95% dintre angajații români consideră ca fiind importantă existența unei certificări în ceea ce privește clădirea de birouri, certificare care să cuprindă o serie de elemente de siguranță, de la cele pentru situații de urgență precum incendiile și cutremurele până la cele de protecție a mediului sau sănătate.

În acest sens, în luna aprilie a anului trecut, Genesis Property a inițiat standardul IMMUNE, un set de măsuri standardizate susținute științific care a fost dezvoltat pentru evaluarea și certificarea sănătății spațiului fizic în mediul construit. IMMUNE Building Standard se bazează astfel pe o investiție practică în Healthy by Design System format dintr-o rețea de tehnologii și dispozitive, personal dedicat și facilități noi care promovează în același timp implementarea de reguli operaționale și de sănătate în spațiile interioare ale clădirilor în care oamenii interacționează între ei.

Acest standard propune 135 de măsuri coerente prin care proprietarii de clădiri de birouri și angajatorii pot monitoriza și ajusta starea de sănătate a clădirilor pe care le administrează la un nivel sustenabil, oferind tuturor ocupanților o experiență sănătoasă și lipsită de stres din acest punct de vedere. O serie de clădiri de birouri și industriale au implementat deja acest standard, la nivel global, obținând certificarea de clădiri sănătoase, clădirea H3 din complexul de birouri West Gate Business District fiind prima din lume care a atins cel mai înalt nivel de certificare IMMUNE.