Opinie Deloitte: Noi reguli tranzitorii de origine pentru tarile pan-euro-mediteraneene

Data publicarii: 08-09-2021 | Economie
Acordul multilateral care vizează stabilirea unor reguli comune de origine privind schimburile de mărfuri între Uniunea Europeană și alte 24 de țări semnatare din zona PEM (AELS; Balcanii de Vest, țările mediteraneene, cele din parteneriatul estic respectiv Turcia) a fost semnat în anul 2011. Convenția Pan-Euro-Mediteraneeană, sau PEM a intrat de atunci într-un proces de revizuire care s-a încheiat de curând odată cu adoptarea formală de către toate părțile contractante. Majoritatea țărilor au decis astfel aplicarea regulilor revizuite ale acordului începând cu data de 1 septembrie 2021 în mod tranzitoriu și pe bază de protocoale bilaterale. În același timp, acestea vor menține și discuții cu restul părților contractante pentru a ajunge la un acord cu privire la procesul de revizuire.

În această etapă inițială, regulile vor fi aplicate între Uniunea Europeană, Islanda, Norvegia, Elveția, Insulele Feroe, Albania și Iordania. Procesul de adoptare a modificărilor la protocoalele bilaterale de origine cu ceilalți parteneri printre care se numără fostele țări membre ale federației Iugoslavia, Republica Moldova, Georgia, Ucraina, palestina, Liban, Turcia și Egipt, este în curs de desfășurare, în diferite etape de progres.

„Obiectivul noilor reguli este de a moderniza regulile actuale de origine cuprinse în acordurile comerciale preferențiale ale UE cu țările din regiunea PEM, făcându-le mai flexibile și mai ușor de utilizat. Regulile tranzitorii nu înlocuiesc regulile Convenției PEM, ci se vor aplica în paralel, până la finalizarea procesului de revizuire a acesteia. Astfel, operatorii economici vor putea alege fie să se prevaleze de regulile actuale ale Convenției PEM, fie de regulile tranzitorii. Așadar, este de reținut că noile reguli nu au un caracter obligatoriu, comisia lăsând la latitudinea operatorilor economici dacă le vor aplica sau nu”, scriu Raluca Bâldea, partener servicii fiscale și Vladislav Dabija, manager taxe indirecte din cadrul Deloitte România.

Dintre beneficiile aduse de noile reguli amintim mărirea pragului de toleranță de la 10% la 15%, lucru care va permite exportatorilor să utilizeze mai multe materiale neoriginare care au poziții tarifare diferite față de valoarea celui final. Dovada originii preferențiale se va face astfel prin intermediul unui certificat de origine EUR.1 ori prin declarația de origine de pe factură, înlocuinu-se astfel sistemul dublu care este utilizat în prezent pe certificate (EUR.1 și EUR.MED). Se introduce de asemenea și opțiunea de a solicita autorizarea pentru a calcula prețul din fabrică și valoarea materialelor neoriginare ca valoare medie. În acest fel, se va putea ține seama de fluctuațiile de schimb valutar sau de costuri.

„În cadrul procesului de consultare, unele țări au semnalat faptul că noile reguli de origine vor crea dificultăți companiilor cu lanțuri de aprovizionare complexe, precum necesitatea de a-și actualiza sistemul IT și faptul că vor fi nevoiți să colecteze dovezi de origine emise în conformitate cu ambele seturi de reguli. Cu toate acestea, considerăm că noile reguli vor avea un impact general pozitiv asupra mediului de afaceri și asupra comerțului internațional, întrucât acestea sunt mai flexibile. Prin urmare, cu mici excepții, un produs care îndeplinește regulile de origine ale actualei Convenții PEM va îndeplini și regulile de origine tranzitorii”, conchid cei doi.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: