Studiu EY: Redresarea sectorului de tehnologie, media si divertisment si telecomunicatii dupa pandemie depinde de investitiile de capital

Data publicarii: 04-10-2021 | Economie
Pentru companiile din sectorul tehnologiei, media și divertisment dar și telecomunicații, investițiile de capital nu au fost niciodată mai importante decât sunt ele în prezent, conform celui mai recent studiu EY Global Capital Operations and Innovation Study. Prin intermediul acestuia, au fost sondați peste 500 de directori executivi din aceste sectoare ale economiei, sondare care a avut loc la nivel global.

Cu acest prilej a fost analizat și nivelul de maturitate al respondenților în raport cu etapele principale ale ciclului de viață al capitalului, aceștia fiind astfel împărțiți în două categorii: „liderii” sunt cei care au înclinare către o utilizare coerentă a instrumentelor avansate la nivelul întregii companii în vreme ce „codașii” sunt cei care dau dovadă de un nivel de adaptare scăzut.

Astfel, 87% dintre respondenții care au fost identificați ca „lideri” din aceste puncte de vedere, consideră că redresarea de după pandemie se bazează într-o măsură foarte mare pe investițiile de capital. Pe de altă parte, avem și motive de îngrijorare în contextul în care 82% dintre aceștia nu știu cine este responsabil pentru rezultatele proiectelor de investiții de capital.

"Pe măsură ce tehnologia se află din ce în ce mai mult în centrul multor industrii, nu este surprinzător faptul că majoritatea directorilor din sectorul TMT văd investițiile de capital ca fiind critice pentru redresarea post-pandemie. În mod îngrijorător, însă, pentru un număr aproape egal nu este clar cine este responsabil pentru obținerea de rezultate în urma unor astfel de investiții. Deciziile privind momentul, locul și modul de mobilizare a capitalului devin și mai complicate în contextul ritmului accelerat al perturbărilor tehnologice, al inovării și al reinventării, precum și al schimbărilor de reglementare. De aceea, este imperativ pentru companii să aibă o abordare bine definită, construită în jurul a trei piloni: instrumentele avansate de analiză a datelor (data & advanced analytics), resursa umană și guvernanța," a declarat Peter Latos, Liderul departamentelor de Consultanță și Strategie și Tranzacții, EY România.

Același studiu indicat mai sus, mai arată faptul că companiile din aceste sectoare se confruntă cu mari dificultăți în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor legate de investițiile de capital. Astfel, 63% dintre respondenți susțin că nu au reușit să obțină randamentele prognozate în vreme ce 66% confirmă că odată cu expirarea termenelor, vor crește și costurile asociate programelor de investiții de capital.

De asemenea, 70% dintre cei plasați în categoria „codași” respectiv 58% dintre cei plasați în categoria „lideri” recunosc că se confruntă cu probleme în a demonstra valoarea pe care o aduc investițiile de capital. Acest lucru este în mare parte o consecință a limitărilor legate de maturitatea datelor.