Raport EY: Activitatea IPO globala din primele trei trimestre ale anului depaseste numarul si valoarea tranzactiilor din intregul an 2020

Data publicarii: 22-10-2021 | Bursa
Conform raportului EY IPO Q3 2021, piața IPO la nivel global a continuat să crească într-un ritm accelerat și în al treilea trimestru al acestui an, marcând astfel și cel mai activ T3 din ultimii 20 de ani atât din punct de vedere al numărului de tranzacții cât și în ceea ce privește valoarea totală a acestora.

Astfel, trimestrul al treilea al anului 2021 s-a încheiat cu un plus de 18% în ceea ce privește numărul tranzacțiilor încheiate, față de recordul stabilit în 2007, respectiv cu 11% mai mare decât ultimul record de trimestru stabilit anul trecut. Au fost înregistrate în ultimele trei luni 547 de tranzacții IPO, acestea atrăgând capitaluri de peste 106 miliarde de dolari americani.

Per total, în primele nouă luni ale acestui an, au avut loc 1635 de tranzacții IPO, totalul capitalurilor atrase în această perioadă fiind de 330,7 miliarde de dolari, o creștere de 87% respectiv 99% față de perioada similară a anului trecut. Mai mult, activitatea IPO din primele trimestre ale acestui an a depășit deja numărul și valoarea tranzacțiilor pentru întregul an 2020.

„În România, la sfârșitul lunii septembrie 2021, s-au atins noi maxime istorice pentru toate companiile listate. Capitalizarea bursieră s-a situat la 51 miliarde de USD, în timp ce indicele BET a atins un nou record, cu o creștere YTD de 29%.

Activitatea investițională la bursa din București a continuat să înregistreze o tendință ascendentă în T3'21, obligațiunile corporative predominând listările. Au fost înregistrate 8 emisiuni de obligațiuni în valoare totală de 315,5 milioane de USD, Raiffeisen Bank plasând cea mai mare emisiune (289,8m USD). Ministerul Finanțelor Publice a continuat cu o nouă rundă de vânzări de titluri de stat pentru populație, atrăgând o sumă totală de 217,1 milioane de USD. Interesul pentru listarea pe segmentul alternativ, AeRO, a rămas ridicat, cu 7 noi lansări care au totalizat 76,8 milioane de USD din sectoare precum tehnologia (Arctic Stream și Connections Consult), firmele profesionale și serviciile (Air Claim și Appraisal and Valuation), imobiliarele (One United Properties), produsele de larg consum și retailul (Visual Fan) și produsele industriale diversificate (Adiss).

În septembrie, numărul total al companiilor listate era de 19, cu o valoare totală de 170,3 milioane de USD, în timp ce pentru obligațiuni existau 27 de emisiuni în valoare totală de 1,3 miliarde de USD (inclusiv titluri de stat)”, menționează Andrei Eftimie, Partener Asociat, Capital Debt Advisory, Strategie şi Tranzacţii, EY România.

Cele mai atractive sectoare au fost în acest an cel de tehnologie, sănătate și industrie, acestea ocupând primele locuri în ceea ce privește investițiile. Tehnologia, de altfel, a generat cel mai mare număr de tranzacții pentru al cincilea trimestru consecutiv, în timp ce valoarea acestora s-a ridicat la cel mai înalt nivel pentru cel de-al șaselea trimestru consecutiv (116,4 miliarde de dolari). A doua poziție a fost ocupată de sectorul sănătății cu 287 de tranzacții IPO în valoare totală de 49,2 miliarde de dolari în vreme ce poziția a treia a fost ocupată de industrie, cu 204 tranzacții în valoare totală de 35,3 miliarde de dolari.