EY: Premiera in piata muncii: Salariatii carantinati vor avea concedii medicale platite, chiar daca ele se vor suprapune

Data publicarii: 07-11-2021 | HR/Cariere
Premieră pe piața muncii din România: salariații aflați în carantină vor putea beneficia de concedii plătite inclusiv în cazurile în care acestea se vor suprapune de-a lungul perioadei prevăzute de lege. Asigurații vor avea astfel dreptul la o indemnizație calculată începând cu prima zi de concediu până la ultima zi de incapacitate de muncă. Premiera este o consecință a situației medicale delicate cu care ne confruntăm de aproape doi ani, și anume criza creată de pandemia de Covid-19.

„Cum în ultimele zile asistăm la o creștere nedorită a numărului de îmbolnăviri, din ce în ce mai des au început să apară situațiile în care un salariat este obligat să stea în carantină, care să se continue, în funcție de alte îmbolnăviri din familie, iar zilele de concediu să fie acordate unele în continuarea celorlalte. Concret – un angajat intră în concediu astăzi pentru 14 zile. Dar, în decursul acestora, un membru al familiei manifestă simptome, ceea ce face ca zilele de concediu medical ale salariatului să se prelungească. Astfel, în funcție de deciziile pe care le primește de la Direcția de Sănătate Publică, medicul de familie poate elibera un alt certificat medical pentru aceeași afecțiune, dar cu o altă perioadă, de exemplu la trei zile după prima zi din concediul medical anterior”, scrie Simona Tudor, HR & Payroll Manager, Global Compliance and Reporting, EY România.

Astfel, angajatul poate beneficia de zile de concediu medical plătit pe care angajatorul este obligat să le acorde până când acesta iese complet din carantină. Plata aferentă acestor zile de concediu medical este suportată în întregime de stat, iar medicii de familie pot acorda mai multe concedii medicale aceleași persoane aflate în carantină pentru perioade diferite.

„Suportul legal se regăsește în ordonanța de urgență a Guvernului numărul 158/2005 și în normele sale de aplicare. "Concediul și indemnizația pentru carantină se acordă asiguraților cărora li se interzice continuarea activității din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcția de sănătate publică", scrie în ordonanță. ”Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus măsura izolării, certificatele de concediu medical se eliberează de către medicii de familie care au luat în evidență și au monitorizat aceste persoane, pentru o perioadă stabilită în funcție de evoluția bolii și durata monitorizării”, se mai precizează în același document. Chiar și persoanele care nu sunt confirmate ca infectate vor primi concediul medical pentru a se putea carantina, pe baza documentului eliberat de către direcția de sănătate publică județeană sau, după caz, a municipiului București, și pentru perioada înscrisă în acesta”, adaugă Simona Tudor.

Salariații cu contracte de muncă pe perioadă determinată, dacă termenul pentru care s-a încheiat contractul a ajuns la final, pot beneficia de concediu medical. Aceștia însă trebuie să depună certificatul medical la Casa de Sănătate la care este arondat medicul de familie iar indemnizația va fi suportată din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.

De asemenea, „în cazul în care angajatorul își suspendă temporar activitatea sau activitatea sa încetează prin divizare, fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile care s-au născut anterior ivirii acestor situații, între care și concediile medicale, se vor achita din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenție”, conchid specialistele EY.