Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in acest an, iar 73% se asteapta la intensificarea tranzactiilor

Data publicarii: 28-01-2022 | Imobiliare
Conform studiului Deloitte 2022 Commercial Real Estate Outlook realizat de Deloitte la nivel global, reprezentanții companiilor din sectorul imobiliar comercial estimează în proporție covârșitoare de peste 80% creșteri ale veniturilor în anul 2022 comparativ cu anul precedent. Mai mult, 73% dintre respondenți se așteaptă de asemenea la intensificarea tranzacțiilor în domeniu în următoarele 12 luni.

În ultima perioadă, a crescut și activitatea globală pe piața de fuziuni și achiziții, o creștere de aproximativ 85% în prima jumătate a anului trecut raportat la anul precedent, motiv pentru care 40% din companiile prezente la acest studiu se declară interesate să participe la astfel de tranzacții în următoarele trimestre.

Același studiu relevă faptul că percepția privind evoluția veniturilor diferă în funcție de tipul de proprietate. Companiile care dețin clădiri utilizate în economia digitală, estimează o creștere mai accelerată a veniturilor în acest an, comparativ cu companiile care dețin spații destinate altor sectoare ale economiei sau ocupate de companii care activează în alte sectoare. Pe de altă parte, și respondenții care dețin clădiri de birouri sau spații comerciale care activează în domeniul ospitalității manifestă un oarecare optimism vizavi de perspectivele de creștere pe termen scurt.

În aceste condiții, multe dintre companiile participante la studiul Deloitte se concentrează pe reamenajarea proprietăților pentru a le putea utiliza alternativ în mai multe domenii, maximizându-le în acest fel valoarea.

„Piața imobiliară, în general, este influențată de evoluțiile din economie, iar sectorul comercial cu atât mai mult. În plus, într-un mediu puternic inflaționist, precum cel pe care îl traversăm acum, proprietățile imobiliare atrag fonduri în căutare de plasamente care să asigure menținerea valorii banilor în timp. Prin urmare, chiar dacă piața chiriilor nu va avea o evoluție favorabilă în termeni de randamente, investitorii vor căuta active a căror valoare să nu fie erodată de inflație, iar proprietățile imobiliare comerciale se pot încadra în această categorie. În ceea ce privește piața locală, după recordul din 2021 la tranzacțiile cu terenuri, ne așteptăm la o dezvoltare în consecință a proiectelor imobiliare. Capitala continuă să concentreze cea mai mare parte a tranzacțiilor imobiliare din România (67% dintre cele încheiate în primul semestru din 2021, având ca obiect în special clădiri de birouri și hoteluri, potrivit datelor BNR), dar apetitul pentru alte regiuni ale țării este evident”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanță pentru sectorul Imobiliar.

Același studiu subliniază și unele dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă în prezent companiile. Cea mai mare este legată de forța de muncă și de necesitatea investițiilor continue în digitalizare și instrumente digitale care să sprijine munca de la distanță și care să atragă angajați cu aptitudini în zona de tehnologie. O altă provocare este cea legată de ESG, aspecte de mediu și guvernanță, capitol care a devenit extrem de important în ultimii ani și care poate oferi un avantaj din punct de vedere competitiv.