Opinie Deloitte: Cetatenii ucraineni beneficiaza de acces liber la piata muncii din Romania

Data publicarii: 17-03-2022 | HR/Cariere
Încă din primele zile de război, când refugiații au început să treacă granițele României, s-a discutat despre viitorul acestora, cel puțin al celor care hotărăsc să rămână la noi în țară. Era cât se poate de clar că acești oameni vor avea nevoie de mijloace de a-și câștiga existența pe durata șederii în România, motiv pentru care și Guvernul s-a mobilizat relativ repede, aprobând o serie de derogări de la legislația emigrării astfel încât să permită cetățenilor ucraineni să se angajeze pe plan local fără a mai fi nevoie de obținerea avizului de muncă și a vizei de lungă ședere.

Astfel, a fost publicată Ordonanța de Urgență 20, ordonanța adoptată la data de 8 martie 2022, potrivit căreia toți cetățenii ucraineni care semnează un contract de muncă cu o societate din țara noastră, își pot prelungi șederea prin obținerea unui permis de ședere în scop de muncă fără să mai fie obligați să iasă din țară.

Odată cu adoptarea acestei noi norme, cetățenii din țara vecină vor avea la dispoziție două opțiuni suplimentare de a se stabili în România, fie angajarea directă fără a avea nevoie de o viză, fie solicitarea protecției temporare conform directivei europene care oferă automat și dreptul de muncă.

Potrivit Ordonanței 20, persoanele care nu dețin documente care să dovedească calificările sau experiența profesională în vederea ocupării unui loc de muncă, au posibilitatea de a semna o declarație pe proprie răspundere pe baza căreia vor beneficia de asemenea de noile reglementări intrate în vigoare în contextul războiului. În cazul unor astfel de persoane însă, dreptul de muncă este limitat la doi ani.

„Măsurile de sprijin implementate de guvern sunt binevenite în contextul actual, în care există un flux masiv de persoane care intră în România, dintre care o mare parte au capacitatea de a munci. Astfel, acestea vor putea să își asigure mijloacele de întreținere necesare, în situația în care aleg să rămână în România, existând deja multiple inițiative în acest sens, precum platforme ce au ca scop cuantificarea ofertei și cererii de forță de muncă”, scriu Raluca Bontaș, Partener, și Mihaela Vechiu, Manager, Servicii Dedicate Angajatorilor Globali, Deloitte România.

„Facilitarea accesului liber la muncă și posibilitatea reglementării dreptului de ședere într-un mod facil și rapid, atât pentru cetățenii ucraineni, cât și pentru membrii familiilor lor, ar plasa România pe lista țărilor din Uniunea Europeană cu un regim favorabil în vederea stabilirii pe termen mediu și lung. Acest lucru ar putea crește gradul de atracție și retenție al României pentru cetățenii ucraineni, astfel încât țara noastră să nu mai fie doar o zonă de tranzit spre țările din vest”, adaugă cele două experte Deloitte.