Raport Deloitte-PWNR: Romania progreseaza in privinta echilibrului de gen in echipele de management

Data publicarii: 19-04-2022 | HR/Cariere
Potrivit raportului „Women on Boards” realizat de Deloitte România în colaborare cu PWNR (Professional Women’s Network Romania), organizație care sprijină accesul femeilor în poziții de conducere, ponderea femeilor care dețin astfel de funcții în România a crescut simțitor în ultimii ani.

Astfel, 62% dintre companiile listate pe piața reglementată a Bursei de Valori București (BVB) au cel puțin o femeie într-o poziție de conducere, procentul fiind cu 20% mai mare decât în anul 2015. De asemenea, față de 2015, a crescut cu cinci procente și ponderea femeilor din consiliile de administrație ale firmelor, care a ajuns în prezent la 20%. Raportul scoate în evidență și o creștere în ceea ce privește ponderea companiilor care au femei în comitetele executive, aceasta ajungând la 65% în 2022, cu 12% mai mult decât în 2015.

Raportul „Women on Boards” a fost realizat pe baza datelor publice din rapoartele anuale ale companiilor, siturile oficiale ale acestora și baza de date a Bursei de Valori București. Acestea au fost comparate cu datele culese cu ocazia ediției din 2015 a raportului cu același nume realizat de Deloitte și PWN România.

Amintim de asemenea programul SheXO Club, o inițiativă globală a grupului Deloitte care a fost lansat și în țara noastră în urmă cu zece ani, program care își propune construirea unei comunități de femei de afaceri care să crească, să prospere și să se interconecteze. Prin intermediul acestora se organizează întâlniri, cercetări și analize destinate clubului, discuții despre tendințele globale și modelele de afaceri, împărtășindu-se în același timp cele mai bune practici din domeniile diversității sau incluziunii.

„Cele mai recente date disponibile arată că ponderea medie a femeilor care ocupă funcții în consiliile de administrație din cadrul marilor companii din UE este de aproximativ 60%, semnificativ mai mare decât în România. Din acest moment, tendința nu poate să fie decât ascendentă, așadar femeile sunt încurajate să preia conducerea și să investească în dezvoltarea lor”, a spus Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România, și coordonatoarea programului SheXO Club.

„În ultimii ani, am observat un progres cu privire la echilibrul de gen în cadrul consiliilor de administrație ale companiilor din România. Încă există mult loc de îmbunătățire în viitor și suntem încântați de recenta abordare a statelor membre UE privind propunerea directivei care vizează consolidarea echilibrului de gen în consiliile de administrație ale companiilor, ceea ce va permite unui număr cât mai mare de femei din Europa să își valorifice potențialul”, a declarat Ileana Botez, Președinte Interimar, PWN România.

Pe de altă parte, potrivit aceluiași raport, numărul de femei care ocupă poziția de președinte al unei companii sau a unui consiliu de administrație a rămas constant în perioada analizată, doar 8 dintre cele 84 de companii analizate având consilii de administrație prezidate de o femeie.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: