Studiu Deloitte: majorarea costurilor de constructie, cea mai mare provocare a anului pentru companiile active in piata imobiliara din Romania si alte tari din regiune

Data publicarii: 22-06-2022 | Imobiliare
Potrivit studiului Deloitte Real Estate Confidence Survey for Central Europe, 90% dintre companiile imobiliare din România consideră majorarea costurilor de construcție drept cea mai mare provocare a anului 2022. De asemenea, jumătate din cei care au răspuns la întrebările sondajului, consideră că finanțarea va fi mai puțin accesibilă în lunile care urmează. Un procent similar a fost înregistrat în întreaga regiune a Europei Centrale. Studiul a fost derulat în cel de-al doilea trimestru al acestui an în România, Ungaria, Polonia și Cehia.

Studiul amintit mai sus este derulat anual de către Deloitte începând cu 2019, obiectivele acestuia fiind de a afla percepția profesioniștilor din domeniu cu privire la evoluția pieței în regiune. La fel ca și în anul 2020, primul an de pandemie, acest studiu a fost derulat în 2022 în două runde, în primul și al doilea trimestru al anului, unul din obiectivele principale fiind și cel de a surprinde impactul conflictului din Ucraina asupra pieței imobiliare. Au participat trei categorii de respondenți: investitori, consultanți și dezvoltatori.

Potrivit respondenților studiului, războiul de la granița de nord a României a generat sincope pe lanțurile de aprovizionare, lucru care a accelerat valul de scumpiri a materialelor de construcții și a energiei. O altă preocupare majoră este legată de inflația generalizată, incertitudinile din piață dar și dificultățile de a găsi terenuri. 90% dintre respondenți se așteaptă la o deteriorare a pieței ca urmare a acestor probleme deloc de neglijat.

33% dintre respondenți consideră ca fiind în continuare competitive sectoarele rezidențial și industrial. Investitorii preferă de asemenea aceste două sectoare (40% rezidențial respectiv 33% industrial). A crescut de asemenea numărul dezvoltatorilor interesați de sectorul de retail, depășind chiar cifrele și așteptările din perioada de dinainte de pandemia de Covid-19.

„Piața imobiliară din această regiune a Europei a demonstrat că are o capacitate ridicată de redresare în urma unor evenimente neprevăzute, precum pandemia de COVID-19. Totuși, creșterea costului de construcție este îngrijorătoare și rămâne de văzut cine o va absorbi și în ce măsură. Pe de altă parte, este încurajator faptul că, într-o perioadă dominată de numeroase incertitudini, dezvoltatorii și investitorii continuă să își facă planuri de extindere (de exemplu în sectorul de retail) sau să urmărească pătrunderea pe noi piețe.

Vedem că România urmează trendul regional, cu dezvoltări în sectoarele rezidențial și industrial, care pot reprezenta și o formă de protecție împotriva inflației – activele imobiliare își pot păstra sau chiar crește valoarea în timp, spre deosebire de alte investiții care sunt mai afectate de inflație”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanță pentru sectorul imobiliar.