Studiu Deloitte: Romania ramane printre statele europene cu cele mai ieftine locuinte. Suntem printre putinele tari in care cel mai scump oras nu este capitala

Data publicarii: 17-08-2022 | Imobiliare
Potrivit studiului Deloitte Property Index 2022, România se află pe locul al doilea în topul celor mai ieftine locuințe din Europa, după Bosnia și Herzegovina. Prețul mediu de 1266 de euro/metru pătrat a fost calculat pe baza datelor culese din principalele orașe din România, preț care a crescut cu 7,3% față de anul anterior. Studiul a fost realizat în 23 de țări și 68 de orașe iar în topul celor mai ieftine locuințe regăsim de asemenea Serbia și Portugalia, cu 1520 euro/mp respectiv 1537 euro/mp. În țara noastră, Cluj-Napoca rămâne în continuare cel mai scump oraș din acest punct de vedere, cu un preț mediu de 1940 de euro/mp. Pe locul al doilea se clasează București, cu 1573 de euro/mp iar pe al treilea Brașovul, cu 1348 de euro/mp.

Cu această ocazie, cei de la Deloitte au calculat și gradul de accesibilitate a locuințelor pentru cetățenii din 19 țări europene. Calculat pe baza numărului de salarii medii brute anuale necesare pentru a cumpăra un apartament standard de 70 de metri pătrați, acest indicator plasează România pe cel de-al șaselea loc. Astfel, un român are nevoie de 6,3 salarii anuale pentru o asemenea achiziție. Cele mai accesibile locuințe sunt în Irlanda, unde un cetățean are nevoie de 3,1 salarii medii anuale pentru achiziționarea unei locuințe în vreme ce la polul opus se clasează cetățenii cehi, care au nevoie de 13,3 salarii medii brute anuale.

„Piața imobiliară este considerată un barometru al economiei, fiind influențată de mai mulți factori, cum ar fi disponibilitatea terenurilor pentru dezvoltări imobiliare, aprovizionarea cu materii prime și materiale, costul construcțiilor, piața energiei etc., dar și de puterea de cumpărare a populației și de condițiile de finanțare. Anul acesta, un factor important va fi reprezentat de accesibilitatea și costul creditului, influențate puternic de inflație. În 2021, dobanda medie pentru creditele ipotecare în lei a scăzut sub 4% pe an, potrivit datelor BNR, dar de anul acesta este de așteptat să crească, pe fondul inflației generalizate. Pe de altă parte, investițiile imobiliare sunt considerate o clasă de active care protejează valoarea banilor în timp”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanță Fiscală pentru sectorul Imobiliar.

Cele mai scumpe locuințe sunt potrivit studiului Deloitte în Marea Britanie (4905 euro/mp), Austria, 4782 euro/mp, Franța (4639 euro/mp) și Germania (4600 euro/mp). În categoria creșteri de prețuri conduce însă Ungaria, cu un avans anual de 21,5% (în 2021 comparativ cu 2020). Cel mai scump oraș din lume din punct de vedere al prețurilor locuințelor este Parisul cu un preț mediu de 13.400 euro/mp, urmat de Munchen și Londra cu prețuri medii de 10.500 euro/mp respectiv 8.426 euro/mp.

„România se află printre țările analizate în care prețurile la apartamentele din marile orașe depășesc media națională, iar Cluj-Napoca se remarcă cu o diferență de peste 50%, în timp ce în București acestea sunt cu doar 25% mai mari. Așadar, discrepanțele de dezvoltare de la o regiune la alta se manifestă și pe piața imobiliară, atât la nivel de preț de tranzacționare, cât și în privința apetitului investitorilor pentru dezvoltarea unor proiecte rezidențiale. Zona de vest are un avantaj cert din acest punct de vedere și este de așteptat ca și în celelalte regiuni să apară concentrări urbane odată cu modernizarea infrastructurii care să favorizeze dezvoltarea economică”, a declarat Marius Vasilescu, Director Consultanță Financiară, Deloitte România.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: