Opinie Deloitte: Toamna se numara inspectiile fiscale. Datele publicate de ANAF indica o intensificare a controalelor in perioada urmatoare

Data publicarii: 04-10-2022 | Economie
O serie de măsuri și acțiuni menite să îmbunătățească capacitatea de colectare și să combată evaziunea fiscală marchează strategia ANAF în perioada 2021-2024. În acest sens, Agenția Națională de Administrare Fiscală, continuă campania de informare a contribuabililor, campanie care are ca scop creșterea conformării voluntare și remedierea în același timp a deficiențelor constatate în cadrul acțiunilor de control.

Pe de altă parte, sumele stabilite suplimentar prin decizii de impunere au scăzut în ultimele luni, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în ciuda intensificării numărului de inspecții fiscale.

În acest context însă, este nevoie să luăm în calcul și obiectivele stabilite de ANAF până la sfârșitul anului 2022, obiective care vizează creșterea ponderii veniturilor bugetare în PIB cu 2,5% dar și reducerea cu zece procente a decalajului de încasare a TVA. Direcțiile strategice luate în calcul în acest scop sunt simplificarea procedurilor de administrare fiscală. Combaterea evaziunii fiscale, transparentizarea instituției dar și digitalizarea acesteia.

Obiectivele autoimpuse de Agenția Națională de Administrare Fiscală nu vor putea fi îndeplinite fără intensificarea activităților de inspecție fiscală atât la nivelul persoanelor juridice cât și la nivelul persoanelor fizice.

Conform datelor furnizate de ANAF, sunt în derulare în prezent peste 550 de acțiuni de inspecție fiscală și control inopinat la nivelul marilor contribuabili. Mai mult, în primele trei luni ale anului, instituția a efectuat peste 18.000 de verificări care s-au încheiat cu sume suplimentare de plată în valoare totală de 1,5 miliarde de lei. La acestea, se adaugă peste 420 de milioane de lei din acțiunile de combatere a evaziunii fiscale realizate de inspectorii antifraudă.

„Comparativ cu primul semestru al anului precedent, chiar dacă numărul controalelor a înregistrat o creștere semnificativă, sumele de plată stabilite suplimentar au consemnat scăderi atât la nivelul activității de inspecție fiscală, de la 2,3 miliarde de lei la 1,5 miliarde de lei, cât și la nivelul structurii antifraudă, de la 917 milioane de lei la 423 de milioane de lei”, scriu Alexandru Stancu, Senior Manager, Bogdan Borleanu, Senior Consultant, și Cristiana Negrei, Consultant, Taxe Indirecte, Deloitte România.

„Pe de altă parte, verificările documentare (controalele la distanță) au luat amploare în prima jumătate a acestui an. Numărul acestora s-a triplat comparativ cu primul semestru al anului precedent, iar sumele rezultate suplimentar ca urmare a acestor verificări au înregistrat creșteri semnificative, de la aproximativ 110 milioane de lei în primul semestru din 2021 la peste 410 milioane de lei în aceeași perioadă din 2022”, adaugă cei doi experți Deloitte.

„Acest trend cel mai probabil va continua în perioada următoare, dar rămâne de văzut și cum se va eficientiza activitatea de inspecție fiscală odată cu introducerea măsurilor de digitalizare (SAF-T, RO e-Factura, RO e-Transport) și dacă acestea vor determina o intensificare a controalelor la distanță (de tip desk-audit), dat fiind că ANAF are ca obiectiv până la finalul anului ca ponderea acestora în total să depășească 30%”, conchid ei.