Studiu Deloitte: profitabilitatea bancilor va scadea in cursul anului viitor, urmand sa revina la nivelurile actuale in 2026

Data publicarii: 17-10-2022 | Finante-Banci
O combinație de factori precum invazia din Ucraina, creșterea inflației , perturbările din lanțul de aprovizionare sau înăsprirea politicilor monetare și potențiala recesiune sau stagnare economică din unele țări, vor contribui la o profitabilitate modestă a băncilor în perioada imediat următoare. Astfel, potrivit studiului Deloitte Banking and Capital Markets Outlook 2023, se întrevede o scădere a acesteia în 2023, urmată de o revenire la nivelurile actuale de rentabilitate abia în anul 2026.

Pe de altă parte, potrivit aceluiași studiu, efectele evoluției economice globale se vor resimți diferit în cazul băncilor în anul 2023, în funcție de starea sau creșterea economică a țării sau regiunii în care activează dar și de nivelul ratei dobânzilor ori de gradul de capitalizare și modelul de business. Băncile mari, spre exemplu, instituții care sunt bine capitalizate și cu portofolii diversificate, vor fi, potrivit raportului Deloitte, mai rezistente în anul care urmează și perioada cuprinsă până în 2026.

Raportul subliniază în același timp și corelația directă dintre evoluția produsului intern brut (PIB) și profitabilitatea băncilor atât în statele dezvoltate din punct de vedere economic cât și în economiile emergente. Prin urmare, o contracție a PIB-ului va fi însoțită imediat și de o scădere a rentabilității activelor din sistemul financiar bancar aferent țării respective.

În această perioadă, stagnează de asemenea creditarea persoanelor fizice și juridice. Cu toate acestea, instituțiile financiar-bancare au în general rezerve solide de capital și un nivel adecvat de lichiditate în al treilea trimestru al anului curent. Costul finanțării, pe de altă parte, va rămâne ridicat în următorii ani, conform raportului Deloitte amintit mai sus.

Pe fondul creșterii veniturilor nete din dobânzi și a creșterii ratelor dobânzilor, băncile dedicate persoanelor fizice vor face față mai bine provocărilor din anul care urmează în vreme ce sectorul serviciilor către persoane juridice se va confrunta cu mai multe probleme și o concurență mai acerbă. Este de așteptat să scadă astfel cererea de credite pentru investiții din partea companiilor însă, cererea de capital de lucru ar putea rămâne solidă și în 2023, potrivit raportului Deloitte.

„Deși dificilul context macroeconomic actual ar putea afecta negativ creditele pentru proiecte sustenabile, nevoia ca mediul de business să ia măsuri pentru a combate schimbările climatice reprezintă o oportunitate excelentă pentru bănci de a finanța tranziția companiilor către emisii nete zero de carbon. Băncile trebuie să integreze riscul climatic în ciclul de viață al riscului de credit pentru a putea gestiona riscurile în mod mai eficient. Acest demers presupune obținerea datelor clienților legate de factorii ESG (mediu, social, de guvernanță) și stabilirea unor standarde și procese interne de evaluare a emisiilor legate de portofoliile de credite în raport cu obiectivele stabilite, precum și instruirea angajaților care interacționează cu clienții pentru a înțelege în ce punct de află aceștia din punct de vedere ESG”, a declarat Dimitrios Goranitis, Liderul serviciilor de consultanță pentru sistemul bancar și piețe de capital, Deloitte Central Europe.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: