Studiu Storia.ro si Re:Rise - Peste 80% dintre romani subestimeaza impactul unui cutremur

Data publicarii: 22-11-2022 | Imobiliare
În data de 10 noiembrie, s-au împlinit 82 de ani de la cel mai puternic cutremur resimțit în România, și anume cel de 7,7 grade din 1940. Acesta avea să fie și primul semnal de alarmă cu privire la vulnerabilitatea seismică a clădirilor înalte din țara noastră. Cu această ocazie, Storia.ro readuce în discuție importanța cunoașterii informațiilor esențiale despre riscul seismic prin intermediul unui sondaj realizat în colaborare cu OLX în perioada 4-9 noiembrie 2022, sondaj la care au răspuns 1576 de oameni.

Întrebați de câte ori a fost mai mic cutremurul din 3 noiembrie 2022 (Mg 5,4) față de cel din 10 noiembrie 1940 (Mg 7,7), 80% dintre respondenți au oferit răspunsuri greșite sau au declarat că nu știu. Cu toate că o parte dintre cei care au participat la studiu au răspuns că diferența este de 2,3 ori, experții spun că diferența reală este de 2818 ori.

Diferența greu de conceput pentru cei care nu cunosc foarte bine acest domeniu este dată de felul în care magnitudinea unui cutremur este calculată, aceasta fiind măsurată pe o scară logaritmică, fiecare grad în plus reprezentând o creștere de 32 de ori a energiei eliberate. Fără a cunoaște aceste lucruri, avem tendința de a subestima forța unui cutremur cu adevărat puternic, de peste 7 grade pe scara Richter, mai ales dacă îl comparăm cu unul mic de 5 sau 6 grade, precum cel înregistrat la începutul lunii noiembrie.

Pe de altă parte, 52% dintre respondenți au declarat că au luat în considerare riscul seismic al clădirii în care s-au mutat. De asemenea, deși 55% dintre cei care au participat la studiu sunt de părere că seismele mici reduc șansele apariției unui cutremur de magnitudine mare, experții ne avertizează că acesta nu este nimic altceva decât un mit pe care îl cred, cu preponderență, cei trecuți de 45 de ani. De altfel, ar fi nevoie de 126.000 de cutremure de 4,9 grade pentru a elibera energia unui cutremur de tipul celui de la 4 martie 1977. Calculul este cât se poate de simplu: energia ar putea fi eliberată cu câte două astfel de cutremure mici pe zi, timp de 115 ani, potrivit experților.

Un alt mit spulberat cu ocazia acestui studiu este cel al clădirilor fără risc seismic. Potrivit Storia.ro, 47% dintre respondenți consideră că în România există clădiri cu zero risc seismic. Pe de altă parte, orice clădire dintr-o zonă geografică expusă la cutremure va avea un anumit grad de risc seismic. Rezultatele studiului scot în evidență de asemenea legătura dintre vârsta respondenților și percepția acestora despre cutremure. CU cât mai înaintați în vârstă, cu atât mai mare este și tendința de a crede în mituri. De asemenea, seismele par a fi un factor din ce în ce mai puțin relevant pe măsura înaintării în vârstă.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: