Studiu Deloitte: inflatia, provocarile legate de forta de munca, riscurile cibernetice si reglementarile legate de clima vor influenta cel mai mult veniturile companiilor imobiliare in acest an

Data publicarii: 16-02-2023 | Finante-Banci
Conform studiului Deloitte 2023 Commercial Real Estate Outlook, veniturile companiilor din sectorul imobiliar comercial vor fi influențate în 2023 de inflație, riscurile cibernetice, reglementările legate de schimbările climatice dar și de provocările legate de forța de muncă.

Pe de altă parte, în ciuda unor rezerve privind evoluția acestui sector pe termen scurt, 66% dintre cei care au participat la acest sondaj se așteaptă la o îmbunătățire cu privire la elementele fundamentale ale pieței imobiliare precum activitatea de leasing (78%), reducerea volumului de spații vacante (71%), creșterea nivelului chiriilor (70%) sau a prețului proprietăților (65%).

Cele mai atractive proprietăți comerciale, conform proprietarilor și investitorilor care au participat la sondajul Deloitte sunt spațiile de birouri din centrele orașelor (36%), cele din zonele suburbane (35%), clădirile asociate economiei digitale (35%) respectiv proprietățile cu funcții logistice (34%). Preferințele se schimbă însă în funcție de regiunea analizată. Astfel, pentru europeni, birourile din zonele periferice orașelor au cel mai mare potențial de creștere în vreme ce companiile asiatice preferă proprietățile asociate economiei digitale. Investitorii și proprietarii din America de Nord, mizează pe de altă parte pe spațiile cu funcții logistice și de depozitare.

„Piața imobiliară globală este direct conectată la evoluțiile din economie, astfel că prudența jucătorilor din domeniu este justificată în actualul context încă incert. Există momentan o deconectare temporară între așteptările investitorilor și cele ale dezvoltatorilor, însă cred că acestea se vor armoniza în scurt timp. Accesul la finanțare rămâne un element cheie în domeniul imobiliar, fiind posibil să vedem mai multe parteneriate și surse alternative de finanțare, precum fonduri de investiții sau chiar «family offices».

În România, piața a evoluat pozitiv în 2022. Potrivit datelor publicate de Banca Națională a României, volumul investițiilor pe piața comercială a crescut cu 16% în primele nouă luni din 2022, față de aceeași perioadă din anul anterior, dar majoritatea tranzacțiilor au vizat proprietăți din București (55%), cu un interes în creștere pentru spațiile de birouri. Petru acest an ne așteptăm la creșteri și pe sectorul de spații comerciale”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanță pentru sectorul Imobiliar.

Studiul Deloitte 2023 Commercial Real Estate Outlook a fost efectuat în rândul a 450 de companii cu active de peste 100 de milioane de dolari fiecare, din trei regiuni: America de Nord, Europa și Asia-Pacific.Potrivit studiului realizat de Deloitte, investițiile în tehnologie vor fi mai mici în acest an față de perioada precedentă ca urmare a contextului economic incert cauzat de inflație și de costurile ridicate cu forța de muncă. Astfel, aproximativ 30% dintre investitori intenționează să reducă investițiile în 2023.