Studiu Deloitte: Tranzitia spre economia verde poate crea 300 mil. noi locuri de munca pana in 2050 si poate contribui la diminuarea decalajului de dezvoltare dintre regiuni si continente

Data publicarii: 23-02-2023 | Economie
Potrivit celui mai recent studiu Deloitte „Work toward net zero: The rise of the Green Collar workforce in a just transition”, tranziția către economia verde cu emisii zero are capacitatea de a proteja piața muncii de riscurile asociate schimbărilor climatice, cu potențialul de a crea alte peste 300 de milioane de noi joburi la nivel global până în anul 2050. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, condiția principală este ca planurile de implementare a decarbonizarii să reunească măsuri concrete din partea guvernelor și mediului de business. Acestea trebuie să fie îndreptate de asemenea atât către îndeplinirea obiectivelor de mediu cât și spre politici de asistență pentru angajați.

Raportul amintit mai sus atrage atenția și asupra riscurilor generate de tranziția pasivă, cea care deși se concentrează pe obiectivul principal, și anume decarbonizarea, destabilizează piața muncii prin măsurile spontane și disparate care se iau, ignorând nevoile angajaților. La polul opus se află tranziția activă, proces care urmărește atingerea obiectivelor ecologice și economice, transformând în paralel piața muncii și redistribuind capitalul din industriile vulnerabile către cele sustenabile.

„Studiul punctează marile provocări legate de dinamica pieței muncii în următorii 50 de ani, în contextul tranziției către economia verde, însă indică și o serie de elemente de oportunitate; între acestea, cel mai important este faptul că 80% dintre competențele necesare joburilor viitorului există intrinsec în forța de muncă actuală. Așadar, întregul proces poate fi privit ca unul de parțială conversie. Nu întâmplător, 2023 a fost desemnat «European Year of the Skills»: transformările din societate și din business trebuie să găsească profesioniștii diverselor domenii informații și pregătiți să contribuie la o creștere economică durabilă”, a declarat Raluca Bontaș, Partener Gobal Employer Services, Deloitte România.

Raportul Deloitte subliniază de asemenea importanța tranziției juste, tranziție care să asigure investiții eficiente și echitabile, astfel încât resursele regenerabile și tehnologiile verzi să fie valorificate la maximum.

„Studiul accentuează necesitatea de a aborda sistemic și incluziv obiectivul zero-emisii, fără a neglija efectele în piața muncii și diferențele dintre geografii, și oferă o serie de recomandări practice spre realizarea unei tranziții active și juste, între care planificarea clară și ambițioasă a etapelor decarbonizării, mobilizarea coordonată a guvernelor și industriilor, precum și alocarea echitabilă a resurselor și atragerea capitalului uman performant către industrii sustenabile. Sunt preocupări și soluții pe care le-am regăsit și pe agenda Forumului Economic Internațional de la Davos de anul acesta, din ianuarie, și este de așteptat ca acestea să concentreze în 2023 eforturile comunitare, deci și ale României, în cadrul noului Plan Industrial «Green Deal»”, a declarat Sorin Elisei, Director Consultanță, Deloitte România, și Liderul practicilor de sustenabilitate și energie.