Studiu Deloitte: companiile din Romania sunt preocupate de incetinirea cresterii economice, somaj si inflatia ridicata

Data publicarii: 08-03-2023 | Economie
Realizat la finele anului trecut în perioada cuprinsă între lunile octombrie și până la jumătatea lunii decembrie, studiul Deloitte CFO Survey România 2023 se bazează pe răspunsurile primite de la peste 620 de directori generali din 15 țări, răspunsurile locale fiind comparate cu cele primite de la respondenți din Albania, Lituania, Letonia, Kosovo, Estonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Bosnia Herțegovina, Bulgaria, Cehia și Croația.

Potrivit datelor colectate cu această ocazie, descoperim o deteriorare accentuată a așteptărilor directorilor din România cu privire la creșterea economică. Astfel, doar 17% dintre aceștia consideră că economia va crește cu peste 2,5% în anul 2023 față de 57% anul trecut.

Majoritatea respondenților din România, mai precis 57%, se așteaptă la o creștere de maximum 1,5%. E un procent însă care denotă un nivel de optimism mai ridicat decât media Europei Centrale, unde, conform sondajului, 73% dintre directorii financiari se așteaptă la o creștere economică sub nivelul de 1,5% pentru țara lor.

De asemenea, 55% dintre respondenții români consideră că deteriorarea condițiilor economice va conduce implicit și la o creștere a șomajului în acest an. La nivelul Europei Centrale pe de altă parte, acest procent crește până la 68%, cu perspective și mai pesimiste în Polonia, Cehia și Ungaria, unde procentul urcă la peste 85%.

Nu în ultimul rând, respondenții la sondajul Deloitte remarcă și inflația, ca una dintre principalele preocupări din acest an, 63% dintre directorii financiari din România așteptându-se la creșteri de prețuri, principalul vinovat rămânând în continuare perturbările de la nivelul lanțului de aprovizionare.

„Studiul din acest an indică mai multe schimbări în percepția directorilor financiari din țară și din regiune, în contextul în care optimismul vizibil în studiul din 2022 a fost erodat de situația geopolitică, ale cărei efecte semnificative s-au resimțit în economiile europene prin noi provocări apărute pe lanțurile de aprovizionare și prin creșterea inflației.

Este important de subliniat, însă, că sondajul surprinde așteptările directorilor financiari la sfârșitul anului 2022, când prognozele economice ale FMI și ale Băncii Mondiale au fost mai pesimiste decât acum, și că respondenții din România erau mai optimiști decât colegii lor din Europa Centrală, cel mai probabil pe fondul previziunilor macroeconomice privind regiunea, care indicau faptul că România va rămâne printre țările cu avans economic, în ciuda încetinirii economice regionale”, a declarat Zeno Căprariu, Partener Audit, Deloitte România, coordonatorul CFO Program în România.