Investitiile pentru parcarile subterane ar putea ajunge la 600 de mii de euro
Data publicarii: Astazi, 15-02-2007 | Economie
"Peste tot in lume este un singur operator pentru parcajele din centru, toate se fac intr-un flux foarte bine pus la punct, care sa descurajeze parcajul la suprafata si sa stimuleze parcajul subteran. Asta ne dorim si noi", a spus Videanu.
In ceea ce priveste tariful, primarul Capitalei a precizat ca "vor exista tarife diferentiate, iar Municipalitatea va urmari ca acestea sa fie suportabile pentru bucuresteni".
Potrivit edilului-sef, primul parcaj subteran la care vor incepe lucrarile, in decursul acestui an, este cel de la Gara de Nord. Adriean Videanu a explicat ca, pe masura ce vor fi construite noile parcaje subterane, parcarile de la sol, tip Dalli, vor disparea, mai ales ca in contractul dintre Primarie si Dalli se mentioneaza ca in cazul in care Municipalitatea are alte posibilitati, parteneriatul poate fi desfiintat.
Potrivit unei hotarari a Consiliului General al Municipiului Bucuresti vor fi amenajate parcari in piata Garii de Nord, in Piata Sala Palatului, la Perla, Aleea Circului, in Piata Alba Iulia, pe B-dul Barbu Vacarescu, la Gara Baneasa, pe Str. Walter Maracineanu, in Parcul Herastrau, la Pavilioanele H.
Vor mai fi amenajate alte sase parcari in Piata Sudului, in Piata Hurmuzachi, in Piata Obor , in fata restaurantului Pescarus, in Piata Amzei si in Piata Dorobanti si in zonele Piata Universitatii, Piata Domenii, Piata Charles de Gaulle, Bulevardul Magheru si Strada Edgar Quinet.
De asemenea, Primaria Capitalei va derula, in perioada 14 februarie-2 martie 2007 prima faza a proiectului "Strategia pentru dezvoltarea parcarilor in regim de parteneriat public-privat in Bucuresti".
Contractul este in valoare de 600.000 de euro (banii provenind dintr-un grant primit de la guvernul spaniol) si a fost semnat cu firma de consultanta Inocsa Ingenieria. pentru a afla necesarul locurilor de parcare din Bucuresti.
Proiectul presupune efectuarea unor sondaje, pe strada, pentru a depista cererea si oferta locurilor de parcare din Capitala." Strategia ne va da elemente de detaliu, la cele 100 de zone din inelul principal. In momentul de fata traficul in Bucuresti este limitat de parcjul haotic, intamplator, fie ca este legal, fie ca este ilegal", a precizat Videanu.
Studiul va fi folosit la intocmirea proiectului privind strategia constructiei de parcari, care va trebui finalizata pana in luna iunie 2007.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online