Investitiile pentru parcarile subterane ar putea ajunge la 600 de mii de euro
Data publicarii: 15-02-2007 | Economie
"Peste tot in lume este un singur operator pentru parcajele din centru, toate se fac intr-un flux foarte bine pus la punct, care sa descurajeze parcajul la suprafata si sa stimuleze parcajul subteran. Asta ne dorim si noi", a spus Videanu.
In ceea ce priveste tariful, primarul Capitalei a precizat ca "vor exista tarife diferentiate, iar Municipalitatea va urmari ca acestea sa fie suportabile pentru bucuresteni".
Potrivit edilului-sef, primul parcaj subteran la care vor incepe lucrarile, in decursul acestui an, este cel de la Gara de Nord. Adriean Videanu a explicat ca, pe masura ce vor fi construite noile parcaje subterane, parcarile de la sol, tip Dalli, vor disparea, mai ales ca in contractul dintre Primarie si Dalli se mentioneaza ca in cazul in care Municipalitatea are alte posibilitati, parteneriatul poate fi desfiintat.
Potrivit unei hotarari a Consiliului General al Municipiului Bucuresti vor fi amenajate parcari in piata Garii de Nord, in Piata Sala Palatului, la Perla, Aleea Circului, in Piata Alba Iulia, pe B-dul Barbu Vacarescu, la Gara Baneasa, pe Str. Walter Maracineanu, in Parcul Herastrau, la Pavilioanele H.
Vor mai fi amenajate alte sase parcari in Piata Sudului, in Piata Hurmuzachi, in Piata Obor , in fata restaurantului Pescarus, in Piata Amzei si in Piata Dorobanti si in zonele Piata Universitatii, Piata Domenii, Piata Charles de Gaulle, Bulevardul Magheru si Strada Edgar Quinet.
De asemenea, Primaria Capitalei va derula, in perioada 14 februarie-2 martie 2007 prima faza a proiectului "Strategia pentru dezvoltarea parcarilor in regim de parteneriat public-privat in Bucuresti".
Contractul este in valoare de 600.000 de euro (banii provenind dintr-un grant primit de la guvernul spaniol) si a fost semnat cu firma de consultanta Inocsa Ingenieria. pentru a afla necesarul locurilor de parcare din Bucuresti.
Proiectul presupune efectuarea unor sondaje, pe strada, pentru a depista cererea si oferta locurilor de parcare din Capitala." Strategia ne va da elemente de detaliu, la cele 100 de zone din inelul principal. In momentul de fata traficul in Bucuresti este limitat de parcjul haotic, intamplator, fie ca este legal, fie ca este ilegal", a precizat Videanu.
Studiul va fi folosit la intocmirea proiectului privind strategia constructiei de parcari, care va trebui finalizata pana in luna iunie 2007.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile