Studiu Deloitte: Economia circulara poate diminua cu aproape o treime consumul de resurse si materii prime la nivel global, fara a afecta oferta si calitatea bunurilor si a serviciilor

Data publicarii: 22-03-2023 | Economie
Potrivit studiului „The Circularity Gap”, realizat de agenția internațională Circle Economy în colaborare cu Deloitte, economia circulară are capacitatea de a diminua cu aproape 30% nivelul actual de consum al materiilor prime și resurselor, la nivel global, prelungind în același timp durata de viață a produselor și asigurându-se în același timp că acestea parcurg cicluri de viață complete, prin reciclare și reintegrare în producție. Același studiu scoate în evidență că acest lucru este posibil fără a afecta oferta și calitatea bunurilor și serviciilor esențiale.

Studiul vine pe fondul unei intensificări a consumului. De altfel, în ultimii cincizeci de ani, cel puțin în ceea ce privește resursele și materiile prime, acesta s-a triplat. Mai mult, consumul per capita depășește deja de aproape două ori pragul de echilibru, în ultimii șase ani numai, economia globală consumând mai multe resurse decât în întreg secolul XX. S-au creat astfel dezechilibre majore care afectează mediul înconjurător, apărând și perspective nesustenabile pentru mai multe regiuni și industrii.

Același studiu scoate în evidență și faptul că ritmul tranziției către economia circulară este în continuare subdimensionat în raport cu volumul anual de resurse și materii prime consumate, inclusiv raportat la resursele vulnerabile sau virgine.

„Economia circulară înseamnă mai mult decât reciclare și ecologizare, iar principiile ei – use less, use longer, make clean, use again – răspund la cel puțin două dintre marile provocări de actualitate pentru industrii și economii: accesibilitatea resurselor și reducerea amprentei de carbon. Un nivel de circularitate de numai 7,2% în prezent în economia globală și aflat în continuă scădere în ultimii ani arată că industriile rămân ambițioase și competitive, în ciuda dificultăților din ultimii ani, dar nu sunt eficiente în exploatarea resurselor și a materiilor prime. Studiul propune o serie de soluții de diminuare a consumului, organizate sub trei mari principii: reducere, regenerare și redistribuire, aplicabile tuturor categoriilor de industrii și resurse și având la bază ideea că fiecare deșeu irosit este o șansă ratată la sustenabilitate”, a declarat Sorin Elisei, Director, Deloitte România, liderul practicilor de sustenabilitate și energie.

Potrivit Deloitte, economia este circulară în prezent într-o proporție de doar 7,2%, în scădere față de anul 2018, când procentul era de peste 9%. De asemenea, potrivit studiului amintit mai sus, doar în ultimii 30 de ani, peste 420 de milioane de hectare au fost despădurite la nivel global în timp ce aproape jumătate din solurile planetei sunt serios degradate. Oceanele au acum o aciditate cu 30% peste limitele admise în vreme ce 85% din rezervele piscicole sunt în colaps.

„România face primii pași în tranziția de la o economie liniară la una circulară, un proces complex și de lungă durată. În 2021, economia românească era circulară în proporție de numai 1,4%, comparativ cu media UE de 11,7%. Strategia Națională privind Economia Circulară, adoptată în septembrie 2022 și care va fi completată de un Plan de acțiune până în al treilea trimestru al acestui an, dă un semnal important și oportun. Aceasta a identificat primele șapte sectoare economice ca potențial de circularitate pentru România – agricultură și silvicultură, auto, construcții, alimente și băuturi, ambalaje, textile, echipamente electrice și electronice –, care vor fi vizate, așa cum recomandă și studiul, de acțiuni concrete și prioritare în Planul de acțiune. Practic, toate aceste arii vor naște oportunități importante de afaceri pentru companii, care vor avea la dispoziție noi facilități și surse de finanțare publice și private”, a declarat Adrian Teampău, Director Servicii Fiscale, Deloitte România.