Românii, tot mai hotărâți să-și suplimenteze veniturile. Căutările pentru job-urile de weekend au crescut cu 200%, iar cele pentru part-time cu peste 50% de la începutul anului

Data publicarii: 02-05-2023 | HR/Cariere
În urma deciziei de a impozita salariile obținute pentru joburi part-time la nivelul salariului minim pe economie, aplicările pentru astfel de joburi au scăzut dramatic în ultima jumătate a anului trecut. În acest an însă, românii au început să se orienteze către astfel de joburi pentru a-și suplimenta veniturile. Potrivit eJobs, peste 450.000 de aplicări au fost înregistrate de la începutul anului și până acum, pe cea mai mare platformă de joburi online din România. Acestora, li s-au adăugat alți 37.000 de oameni care au aplicat pentru joburi de tip project base, ambele tipuri de oferte cumulând aproximativ 15% din totalul aplicărilor aferente primelor patru luni ale anului curent.

„Dincolo de aplicările propriu-zise, vedem un interes substanțial crescut în căutările făcute de candidați pe cuvintele cheie „part time” și „locuri de muncă de weekend”. Dacă pentru primele avem o creștere de peste 50% față de anul trecut, pentru joburile de weekend interesul a crescut cu 200%. Aceste cifre ne arată că, pentru tot mai mulți români, salariul de la jobul principal nu mai este suficient pentru a acoperi costul vieții, motiv pentru care caută variante prin care să câștige bani în plus. Interogările pe care le fac în platformă anunță, totodată, o avalanșă de aplicări pe locurile de muncă part time sau pe cele project based în perioada care urmează”, menționează Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.

Potrivit eJobs, jumătate din aplicările înregistrate în primele patru luni ale anului pentru joburi part-time au venit din partea candidaților cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani. Numărul de aplicații de acest gen scade drastic pentru candidații cu vârste mai mari de 36 de ani care preferă să aștepte mai degrabă oferta potrivită decât să lucreze în două locuri simultan.

Corelat cu vârsta este și nivelul de carieră, majoritatea aplicanților pentru joburi part-time fiind la început, fără experiență profesională anterioară, de aici și nevoia de un al doilea job care să suplimenteze veniturile.

„Am remarcat, totodată, că un sfert dintre aplicările pentru pozițiile part-time vizează locurile de muncă remote, astfel încât candidații să se asigure că au flexibilitate asupra propriului timp și că nu vor avea presiunea deplasării zilnice de la un sediu la altul”, mai spune Roxana Drăghici.

Pe de altă parte, raportat la primul trimestru al anului trecut, numărul joburilor part-time și project based disponibile în acest an, este cu 10% mai mic, deși numărul candidaților a crescut simțitor. Pentru cei care își doresc astfel de joburi pentru a-și suplimenta veniturile, cele mia multe opțiuni sunt în domeniul arte/entertainment, retail, servicii de transport/logistică, industria alimentară și turism.

„Una dintre explicații stă, desigur, în faptul că decizia de a impozita locurile de muncă part-time la nivelul salariului minim pe economie a fost luată în a doua jumătate a anului trecut, astfel încât ce vedem acum este o continuare a tendinței angajatorilor de a rămâne moderați pe acest subiect”, subliniază Roxana Drăghici.