Studiu Deloitte: noua din zece organizatii au raportat cel putin un incident sau o bresa de securitate cibernetica anul trecut

Data publicarii: 03-05-2023 | IT&C
Potrivit studiului Deloitte 2023 Global Future of Cyber, nouă din zece organizații au raportat în 2022 cel puțin un incident de securitate cibernetică sau o breșă de securitate. De asemenea, 38% dintre respondenți, au raportat între șase și zece evenimente de acest gen.

Același studiu evidențiază faptul că incidentele de securitate cibernetică variază în funcție de nivelul de maturitate al organizațiilor în acest domeniu. Astfel, companiile cu maturitate cibernetică mai scăzută care se confruntă cu peste zece evenimente de acest gen este de 21%, comparativ cu organizațiile mature (13%).

Diferă de asemenea și preocupările companiilor, în funcție de maturitatea cibernetică. Cele mai mature, spre exemplu, sunt îngrijorate în primul rând de infractorii și teroriștii cibernetici sau de atacurile de tip phishing, malware și ransomware. La polul opus sunt companiile cu maturitate scăzută care sunt mai degrabă preocupate de atacurile de tip denial-of-service care sunt de obicei inițiate cu scopul de a restricționa rețelele, resursele sau website-urile companiei.

În acest context, principalul impact resimțit de companii este perturbarea operațională (58%). Aceasta este urmată de pierderea veniturilor, a încrederii clienților sau de impactul negativ asupra mărcii.

„Amenințările cibernetice devin din ce în ce mai complexe în fiecare an și variază de la atacuri de tip ransomware, considerate în continuare una dintre principalele amenințări, potrivit agenției UE pentru securitate cibernetică ENISA, malware și atacuri care vizează lanțurile de aprovizionare, până la amenințări de tip social engineering. Domeniile cele mai afectate sunt administrația publică și instituțiile guvernamentale, furnizorii de servicii digitale, serviciile financiare, precum și publicul larg, potrivit aceleiași surse.

Organizațiile cresc investițiile pentru a deveni mai mature din punctul de vedere al securității cibernetice, o tendință vizibilă și în țara noastră și care se estimează că va continua. Dar investițiile trebuie să fie însoțite de eforturi pentru construirea unei culturi adecvate în interiorul organizațiilor prin acțiuni de conștientizare și comunicare a măsurilor de securitate cibernetică, prin planificarea unei strategii de apărare în domeniul cibernetic și prin acțiuni de retenție a specialiștilor din domeniu”, a declarat Andrei Ionescu, Partener coordonator Consultanță și Managementul Riscului, Deloitte România, și lider al practicii locale de securitate cibernetică.

Același raport amintit mai sus arată și o legătură clară între acțiunile cibernetice și o serie de beneficii inclusiv încrederea. Organizațiile cu nivel crescut de maturitate cibernetică, dau dovadă de o mai bună reputație a mărcii și a încrederii clienților și angajaților în instrumentele digitale.

Studiul Deloitte Global Future of Cyber a fost realizat în rândul a peste 1000 de decidenți în domeniul securității cibernetice din 20 de țări la nivel global.