Studiu Deloitte: producatorii globali de semiconductoare vor investi 300 mi. USD in 2023 in AI; piata comertului social se extinde rapid, iar cererea de servicii de streaming video pe baza de publicitate va creste

Data publicarii: 30-05-2023 | IT&C
Potrivit raportului Deloitte TMT (Technology Media and Telecommunications) Predictions 2023, cei mai mari producători de semiconductori la nivel mondial vor cheltui în acest an peste 300 de milioane de dolari pe soluții bazate pe inteligența artificială dedicate proiectării cipurilor. Mai mult, aceste investiții s-ar putea majora cu circa 20% în următorii patru ani, potrivit aceluiași raport.

Instrumentele de lucru bazate pe inteligența artificială le oferă companiilor din acest sector și nu numai, posibilitatea de a economisi atât timp cât și resurse financiare considerabile, să producă modele de semiconductori mai performante și să combată deficitul de personal. De asemenea, soluțiile bazate pe AI pot contribui la o mai bună securitate a lanțului de aprovizionare și la prevenirea unei noi crize de cipuri similare celei declanșate în 2020 cauzată de creșterea cererii ca urmare a accelerării digitalizării din perioada pandemiei de Covid-19.

Raportul Deloitte TMT Predictions este publicat anual și oferă o perspectivă asupra tendințelor din domeniul tehnologiei, media și telecomunicații care pot transforma ecosistemele de business și consumatorii din întreaga lume.

Piața comerțului electronic de pe platformele de socializare, cunoscută și sub denumirea de piață a comerțului social, va depăși 1 trilion de dolari în anul 2023, potrivit aceluiași raport menționat anterior și publicat de Deloitte. Această valoare este determinată de achizițiile a peste 2 miliarde de oameni pe rețelele de socializare, cifră care reprezintă aproximativ 20% din populația globală. Generația milenialilor domină spre exemplu, în acest an, acest segment al pieței. Nu trebuie trecută cu vederea însă nici maturizarea generației Z care în acest an va atinge o vârstă la care mulți dintre reprezentanții acesteia vor avea la dispoziție resursele financiare necesare achizițiilor de bunuri și servicii noi.

„Deși domeniile tehnologie, media și telecomunicații continuă să se confrunte cu o parte dintre provocările cauzate de pandemie, precum criza globală a semiconductoarelor și, mai nou, reducerile de personal ale companiilor Big Tech, vedem, totuși, diverse oportunități care nu doar că pot ajuta acest sector să depășească circumstanțele dificile, ci și să crească și să prospere. Dintre ele, inteligența artificială se remarcă prioritar, contribuind deja la transformarea anumitor sectoare de activitate și acaparând discursul public recent prin arealul imens de potențiale scenarii de utilizare pe care îl prefigurează. Bineînțeles, necesitatea reglementării în acest domeniu devine tot mai evidentă din perspectiva provocărilor pe care deja le ridică”, a declarat Andrei Ionescu, Partener coordonator, Consultanță și Managementul Riscului, Deloitte România.

Potrivit aceluiași raport Deloitte, până la sfârșitul acestui an, aproape două treimi din consumatorii din țările dezvoltate vor folosi lunar cel puțin un serviciu de streaming video la cerere bazat pe publicitate, o cifră în creștere cu cinci procente față de anul anterior. De asemenea, numărul fuziunilor și achizițiilor de pe piața jocurilor video rămâne unul ridicat, pentru acest an estimându-se însă o creștere mai lentă comparativ cu anul trecut. Pe de altă parte, piața realității virtuale - VR - va genera în acest an venituri de peste 7 miliarde de dolari, cu 50% mai mult decât în 2022.