Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Drepturi suplimentare pentru angajati. Care sunt principalele schimbari?

Data publicarii: 13-06-2023 | HR/Cariere
Recent, atât Codul Muncii cât și alte acte normative adiacente au fost modificate astfel încât două directive ale Uniunii Europene să fie transpuse și în legislația românească. Este vorba despre Directiva 1158/2019 - Work Life Balance și Directiva 1152/2019 care se referă la îmbunătățirea echilibrului dintre viața profesională și cea privată a părinților și a celor care au persoane în îngrijire, respectiv asigurarea transparenței și previzibilității condițiilor de muncă. Aceste modificări au vizat regulile de acordare a concediilor de creștere a copilului, paternal, concediul de îngrijitor și dreptul de a absenta de la muncă în cazul unor situații neprevăzute.

În concordanță cu Directiva 1158, durata concediului paternal de care vor putea beneficia tații în primele opt săptămâni de la nașterea copilului a fost prelungită de la cinci la zece zile lucrătoare. De asemenea, în cazul în care aceștia finalizează și un curs de puericultură, numărul de zile de concediu paternal va fi de 15 zile lucrătoare, pentru fiecare copil.

De asemenea, pentru a încuraja divizarea echitabilă a sarcinilor părintești cel puțin două luni din durata totală a concediului pentru creșterea copilului va trebui efectuată de către părintele care nu a solicitat acest drept. A fost reglementat și concediul de îngrijitor, cu o durată de cinci zile lucrătoare într-un an calendaristic.

„Suplimentar, salariații au dreptul de a absenta de la locul de muncă în situații neprevăzute, determinate de o urgență familială cauzată de boală sau de accident, care impun prezența imediată a salariatului. Absența pe un astfel de temei poate fi de maximum zece zile lucrătoare pe durata unui an calendaristic și se recuperează în condițiile agreate între salariat și angajator. Fiind o absență ce trebuie recuperată, aceasta este plătită de angajator”, scriu Florentina Munteanu, Partener, și Gabriela Ilie, Senior Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal.

A doua Directivă menționată mai sus vine de asemenea cu noi drepturi pentru angajați, respectiv restricții în plus pentru angajatori.

„Printre cele mai importante modificări aduse prin transpunerea Directivei privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă se numără cele care oferă angajaților protecție împotriva tratamentelor adverse în cazul în care depun o plângere sau o sesizare la autorități cu privire la încălcarea unor drepturi legale (nu doar referitoare la discriminare, ca în trecut) și protecție împotriva unui tratament nefavorabil pentru salariații care au mai multe contracte individuale de muncă (cu respectarea unor condiții).În plus, au apărut modificări în privința perioadei de probă (spre exemplu, este interzisă stabilirea unei noi perioade de probă în cazul în care, în termen de 12 luni, între aceleași părți se încheie un nou contract individual de muncă pentru aceeași funcție și cu aceleași atribuții)”, adaugă cei doi experți Deloitte.

Angajatorii sunt astfel obligați să își informeze angajații cu privire la condițiile perioadei de probă, drepturile și condițiile privind formarea profesională oferită de angajator, suportarea de către acesta a contribuțiilor suplimentare la pensia facultativă sau la asigurările medicale private.