Studiu Deloitte: companiile din Romania si din regiune estimeaza ca raportarea fiscala digitala va ajuta la eficientizarea controalelor, dar va oferi autoritatilor acces sporit la situatiile lor financiare

Data publicarii: 26-06-2023 | Economie
Potrivit studiului Deloitte Central Europe Tax Technology Report realizat în 15 țări din regiunea Europei Centrale și De Est inclusiv România, noile cerințe de raportare fiscală în sistem digital implementate de autorități vor duce la eficientizarea controalelor în următorii trei până la cinci ani, lucru remarcat de un procent de 75% din companiile participante. Pe de altă parte, 62% din respondenți sunt de părere că aceste noi sisteme de raportare vor oferi de asemenea autorităților un acces sporit la situațiile financiare și contabile ale contribuabililor.

De asemenea, 68% din companiile care au participat la studiul amintit mai sus, consideră că toate investițiile în tehnologie din ultimii ani sunt în mare parte dictate și de dorința de a îmbunătăți automatizarea proceselor de conformare fiscală și de a eficientiza procedura astfel încât să reducă nevoia de resurse umane alocate pentru acest tip de activități.

Există însă și un procent de 45% care și-au manifestat îngrijorări vizavi de capacitatea de a-și adapta și actualiza sistemele interne suficient de rapid pentru a putea răspunde cerințelor de raportare în sistem digital, luând în calcul faptul că acestea sunt într-o permanentă evoluție. Mai mult, faptul că sistemele de raportare diferă de la o țară la alta, acestea pot cauza complicații suplimentare pentru companiile care desfășoară operațiuni în mai multe țări.

Studiul Deloitte Central Europe Tax Technology Report a fost realizat în primul trimestru al anului 2023 pe baza unui sondaj la care au participat 125 de directori financiari sau responsabili cu raportările fiscale, din companii active în 15 țări din Europa Centrală, respectiv Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovenia și Slovacia.

„Implementarea noilor sisteme de raportare presupune un efort semnificativ atât din partea autorităților, cât și a contribuabililor care se confruntă, cum reiese și din acest studiu, cu multiple provocări legate de complexitatea procedurilor și de costurile pe care le implică. Cu toate acestea, digitalizarea relației dintre contribuabili și autoritatea fiscală nu mai putea fi evitată, în actualul context economic global, în care volumul de date care trebuie raportate și apoi analizate crește exponențial, iar viteza de reacție este esențială în depistarea cazurilor de evaziune fiscală și în limitarea pierderilor generate de acest fenomen la bugetul de stat. În România, procesul este în derulare și este foarte important să fie încheiat cu succes, astfel încât datele colectate să fie analizate eficient, iar beneficiile – controale mai rare, mai rapide și mai puțin împovărătoare la contribuabilii corecți, respectiv încasări mai mari la bugetul de stat – să justifice efortul de conformare. În acest scop, este esențial ca și autoritatea fiscală să investească, la rândul ei, în echipamente informatice performante pentru a avea capacitatea să preia și să proceseze datele suficient de rapid pentru a obține efectele scontate”, a declarat Vlad Boeriu, Partener Coordonator Servicii Fiscale și Juridice, Deloitte România.