Studiu Deloitte: programul inflexibil este principala cauza pentru care femeile si-au schimbat locul de munca in ultimul an sau planuiesc sa si-l schimbe in prezent

Data publicarii: 17-07-2023 | HR/Cariere
Potrivit celui mai recent studiu Deloitte Women @ Work 2023 realizat la nivel global în rândul a aproximativ 5.000 de femei din zece țări din întreaga lume, lipsa flexibilității în ceea ce privește programul de muncă a fost una dintre principalele cauze pentru care femeile și-au părăsit locul de muncă în ultimul an dar și motivul principal pentru care mare parte dintre respondente, și-ar dori schimbarea locului de muncă.

Studiul Deloitte Women @ Work 2023 se bazează pe răspunsurile femeilor din zece țări și oferă o perspectivă globală asupra opiniei acestora cu privire la experiențele lor în mediul de lucru. Au fost intervievate persoane din toate domeniile de activitate cu program de lucru normal sau parțial, inclusiv femei aflate în funcții de conducere.

Dacă majoritatea și-au schimbat sau și-ar schimba locul de muncă ca urmare a inflexibilității programului de muncă, 97% dintre femeile care au răspuns la sondajul Deloitte cred că solicitarea unor aranjamente de muncă flexibile le-ar putea afecta șansele de promovare profesională. De asemenea, 95% consideră că volumul de muncă nu va fi ajustat în consecință.

Pe de altă parte, potrivit studiului amintit mai sus, 86% dintre angajatele care beneficiază de un program flexibil de muncă, raportează un nivel crescut de productivitate și loialitate față de angajator.

„Studiul arată că preferințele și așteptările femeilor în legătură cu locul de muncă au evoluat în ton cu vremurile. Acum se pune accentul din ce în ce mai mult pe programul flexibil, pe oportunitățile de dezvoltare și pe echilibru în ceea ce privește volumul de muncă. Acestea sunt caracteristicile dorite de femei de la un loc de muncă ideal, care să le ofere oportunități de avansare în carieră, către posturi de conducere. Pe de altă parte, studiul readuce în discuție tema diferenței de salarizare, o arie în care țara noastră se situează încurajator, având una dintre cele mai mici diferențe de remunerare între femei și bărbați din UE. Acest aspect este rezultatul unei culturi a performanței pe care trebuie să o cultivăm în continuare, prin angajament din partea mediului public și privat, a liderilor și societății în ansamblu pentru a crea un mediu de lucru echitabil și sănătos pentru toți”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România, și coordonatorul programului SheXO Club.

Studiul Women @ Work prezintă pe de altă parte și câteva îmbunătățiri față de ediția precedentă. Una dintre acestea se referă la nivelul de epuizare resimțit la locul de muncă. Acesta s-a diminuat de la un an la altul, doar 30% dintre femei raportând că se simt epuizate. Procentul de anul trecut era de 45%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: