Opinie Deloitte: Facturarea electronica va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2024 pentru toate tranzactiile. CE a emis propunerea de derogare in acest scop

Data publicarii: 07-08-2023 | Finante-Banci
Începând cu data de 1 ianuarie 2024, se va aplica în România sistemul RO e-Factura generalizat, pentru toate tranzacțiile realizate între firmele stabilite în țara noastră. Până în prezent, sistemul, deși activ încă din 2022, era obligatoriu doar pentru tranzacțiile realizate de companiile private în relațiile cu entitățile statului român, pentru tranzacțiile aferente bunurilor cu risc fiscal, respectiv pentru agențiile de turism care emit facturi în baza tichetelor de vacanță.

Înca de la început, România a solicitat COmisiei Europene o derogare de la legislația comunitară de TVA pentru a putea extinde sistemul pentru toate operațiunile comerciale. Astfel, în 23 iunie 2023, Comisia Europeană a publicat o propunere prin care acordă țării noastre derogare în vederea aplicării facturării electronice pentru toate tipurile de tranzacții realizate între firmele rezidente.

„Potrivit autorităților române, principalele obiective vizate de punerea în aplicare a sistemului obligatoriu de facturare electronică în sistem B2B (business to business) sunt combaterea fraudei și a evaziunii fiscale, eficientizarea colectării, în special în domeniul TVA, îmbunătățirea competitivității operatorilor economici și reducerea costurilor administrative atât pentru contribuabili, cât și pentru administrația fiscală. Măsura a fost impusă și de faptul că România a înregistrat în mod constant, în ultimii ani, un deficit ridicat de încasare la TVA (35,7%, potrivit celui mai recent raport publicat de CE, pentru 2022)”, scriu Adrian Teampău, Director, și Radu Todiraș, Manager, Impozitare Indirectă, Deloitte România.

Trebuie să amintim de asemenea că introducerea sistemului de facturare electronică face parte din pachetul de măsuri incluse în planul național de redresare și reziliență. Se intenționează astfel reducerea deficitului de încasare a TVA cu cel puțin 5% până în cel de-al doilea trimestru al anului 2026, comparativ cu sumele din 2019. Potrivit așteptărilor, introducerea facturării electronice va aduce o creștere a colectării TVA și a impozitelor directe cu cel puțin 1,5 miliarde de euro.

„În concluzie, contribuabilii trebuie să se pregătească pentru implementarea sistemului RO e-Factură începând din 1 ianuarie 2024, aprobarea propunerii comisiei de către Consiliul UE fiind în acest moment doar o formalitate. Firmele vor trebui să își implementeze procesul de facturare electronică, să adapteze și să implementeze noi aplicații informatice pentru prelucrarea acestora și pentru transmiterea și recepția pe formatul impus de ANAF. În acest sens, este nevoie să identifice în cel mai scurt timp posibil soluțiile informatice cele mai potrivite pentru modelul lor de afaceri. În mod evident, aceste procese vor atrage de la sine investiții din partea contribuabililor, însă schimbările vor permite, în viitor, eliminarea cât mai multor declarații și formalități fiscale, aspect care va simplifica povara fiscală a tuturor”, adaugă cei doi experți Deloitte.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: