Opinie Deloitte: Initiativa CE pentru evitarea dublei impuneri in cazul dividendelor si al dobanzilor. Care sunt implicatiile?

Data publicarii: 07-08-2023 | Finante-Banci
Una dintre cele mai mari deficiențe pe piața de capital comunitară, este reprezentată de felul în care se aplică impozitarea dividendelor și a dobânzilor la obligațiuni în statele membre ale Uniunii Europene, lucru constatat recent și de către Comisia Europeană. De aceea, CE a lansat inițiativa FASTER, un proiect de directivă care ar urma să simplifice acest mecanism. Prin urmare, investitorii vor beneficia de condiții mai favorabile atunci când obțin venituri din dobânzi, dividende sau altfel de instrumente financiare similare.

Pe scurt, noile reglementări ale Comisiei Europene presupun o procedură mai rapidă pentru eliberarea certificatelor de rezidență fiscală, acces mai simplu la facilitățile oferite de reglementările în vigoare, respectiv formalități simplificate pentru recuperarea impozitelor reținute la sursă pentru dividende și dobânzi, acolo unde este cazul.

„În acest context, apare conceptul de certificat electronic de rezidență fiscală (eCRF), cu un format standardizat și proceduri simplificate de eliberare, în cel mult o zi lucrătoare. eCRF va avea valabilitate pentru întregul an, indiferent de data emiterii”, scrie Daniel Grigore, Senior Manager, Impozitare Directă, Deloitte România.

„Totodată, proiectul își propune să introducă o serie cuprinzătoare de obligații de înregistrare și raportare pentru intermediarii financiari care doresc să fie certificați FASTER, pentru conformarea cu Standardele Comune de Raportare (CRS). Deși, într-o primă fază, intermediarii financiari vor trece prin aceste proceduri suplimentare, pe termen lung, alinierea cu celelalte standarde de raportare va aduce beneficii tuturor actorilor din piață, pentru că va permite tocmai simplificarea procedurilor de recuperare sau de obținere a scutirii pentru impozitul cu reținere la sursă.

În plus, propunerea comisiei introduce un aspect nou în ceea ce privește obligațiile de raportare pentru intermediarii financiari. Aceștia vor fi obligați să raporteze autorităților prompt informații referitoare la clienții lor care primesc dobânzi și dividende din instrumente tranzacționate pe piețele autorizate, dar și date cu privire la plătitorii implicați în aceste tranzacții, la fel cum fac în prezent băncile”, adaugă acesta.

Propunerea amintită mai sus se află deja în dezbatere publică prin urmare, poate suferi modificări înainte de a fi transformată în directivă europeană și ulterior, integrată în legislația fiecărui stat membru al Uniunii Europene. În forma sa actuală, statele membre au obligația de a transpune directiva în lege până la data de 31 decembrie 2026, cu aplicare de la 1 ianuarie 2027.