Opinie Deloitte: Remunerarea, din nou in centrul atentiei. Bancile au noi cerinte de raportare incepand din acest an

Data publicarii: 09-08-2023 | Finante-Banci
Autoritățile de reglementare au adoptat noi inițiative de raportare menite să diminueze eventualele diferențe de remunerare, promovând în același timp și diversitatea. Băncile au astfel posibilitatea de a-și evalua propriile structuri de remunerare și să identifice discrepanțele bazate pe gen. Evident, acestea trebuie corelate și cu strategii pentru a elimina aceste diferențe.

SIstemele de remunerare pot juca un rol important în atenuarea riscurilor de reputație și financiare. Organizațiile pot răspunde imediat acestor provocări, elaborând strategii noi pentru promovarea integrității, a comportamentului etic și asumarea adecvată a riscurilor. Sunt măsuri puse în aplicare la diferite nivele organizaționale de peste un deceniu. În ciuda acestora însă, persistă în continuare dezechilibre substanțiale de gen. Astfel, potrivit unei analize recente publicate de Autoritatea Bancară Europeană, doar 28% din pozițiile din consiliile de administrație sunt ocupate de femei, respectiv 18% din rolurile de directori executivi din băncile aflate sub supravegherea sa. Mai mult, 27% din instituțiile financiar-bancare nici nu au o politică privind diversitatea iar bărbații directori executivi din acest domeniu sunt remunerați cu 9,48% mai mult decât femeile.

„Diversitatea este un factor cheie în promovarea inovației, creativității și incluziunii în cadrul organizațiilor. Aceasta cuprinde o serie de dimensiuni, inclusiv sexul, vârsta, etnia, naționalitatea, orientarea sexuală și multe altele. O forță de muncă diversă aduce noi perspective, experiențe și abilități, îmbunătățind capacitatea de rezolvare a problemelor și procesele de luare a deciziilor și creând medii care promovează egalitatea”, scrie Irina Vasile, Senior Manager, Consultanță în Risc și Reglementare, Deloitte România.

Raportul amintit mai sus, stabilește de asemenea ca obiectiv principal, creșterea reprezentării de gen la 40% din membrii consiliilor de administrație. De asemenea, o directivă UE de anul trecut stabilește faptul că femeile ar trebui să reprezinte 40% din administratorii neexecutivi sau 33% din membrii consiliilor de administrație pentru toate societățile cotate la bursă, inclusiv societățile financiar bancare, și asta până în anul 2026.

„Organizațiile care acordă prioritate diversității se bucură adesea de numeroase beneficii, cum ar fi un mediu de lucru pozitiv, creșterea implicării și satisfacției echipelor și atragerea și păstrarea angajaților de top. În plus, echipele diverse au mai multe șanse să înțeleagă și să răspundă nevoilor unei baze de clienți diverse, ceea ce duce la rezultate de business mai bune”, adaugă Irina Vasile.

„O abordare bine concepută, integrată, care leagă inițiativele privind diversitatea angajaților de planurile de remunerare și obiectivele de sustenabilitate, este extrem de importantă pentru business. Evoluția proceselor de remunerare necesită o abordare activă din partea organizațiilor. Conformarea cu cerințele de raportare, promovarea practicilor echitabile de remunerare, corectarea eventualelor diferențe dintre bărbați și femei și încurajarea diversității contribuie la un viitor durabil. Astfel, o revizuire a politicilor de remunerare, a cadrului intern de guvernanță și a politicilor de diversitate și sustenabilitate ar trebui să fie în continuare o prioritate pentru toate instituțiile financiare, deoarece, cu siguranță, aceste subiecte sunt o prioritate pe agenda autorităților de supraveghere, conchide ea.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: