Studiu Deloitte: increderea in evolutia economiei isi revine dupa caderea abrupta de anul trecut, insa in ritm mai lent decat dupa criza financiara globala

Data publicarii: 23-08-2023 | Economie
Conform celui mai recent studiu Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey, încrederea în evoluția economiei a început să își revină după 12 luni de scădere care au urmat declanșării războiului din Ucraina. Astfel, ponderea celor care anticipează o evoluție pozitivă a economiei și o îmbunătățire a climatului economic a crescut de la doar 3% în decembrie 2022 la peste 15% în prezent. De asemenea, procentul celor care manifestă o atitudine pesimistă vizavi de evoluția economică a scăzut de la 79% la finele anului trecut, la doar 43% în prezent. Revenirea este destul de lentă însă, factorii principali fiind inflația persistentă și o atitudine din ce în ce mai moderată a specialiștilor.

Potrivit Deloitte, încrederea crescută alimentează de asemenea optimismul firmelor de capital privat europene cu privire la activitatea de profil. Astfel, 26% dintre firmele de capital din Europa Centrală anticipează că tranzacțiile vor crește mai mult decât dublu față de luna decembrie a anului trecut. Mai mult, numărul celor care se așteaptă la o scădere s-a redus la jumătate de la 69% în decembrie 2022 la 34% în prezent. Studiul Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey analizează evoluția pieței de private equity începând din 2003, de două ori pe an.

„Piața locală de private equity a evoluat într-un ritm susținut în prima jumătate a acestui an și a înregistrat mai multe tranzacții notabile, printre care preluarea NETOPIA Group de către Innova Capital sau investiția Value4Capital în Clarfon. România continuă să ofere investitorilor experimentați din regiune oportunități de preluare a unor businessuri locale pe care apoi le pot sprijini să crească, fie din punct de vedere geografic, fie prin dezvoltarea unor capabilități digitale ori prin definirea unui cadru care înglobează criterii de mediu, sociale și de guvernanță (ESG)”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară, Deloitte România.

A început să se stabilizeze de asemenea și accesul la finanțare. Astfel, 51% dintre firmele de private equity din Europa Centrală care au participat la sondajul inițiat de Deloitte, anticipează că acesta va rămâne la fel sau chiar se va îmbunătăți.

Dimensiunile tranzacțiilor par să se stabilizeze la rândul lor. Astfel, peste două treimi dintre firmele de capital privat respondente, mai precis 66% dintre acestea, anticipează că acestea vor rămâne la fel. Potrivit studiului Deloitte, piața de private equity din Europa Centrală este în mod tradițional de dimensiune medie.

Studiul indică de asemenea și rolul din ce în ce mai mare al factorilor de mediu, sociali și de guvernanță (ESG). Astfel, peste un sfert dintre respondenți și-au stabilit deja obiective de reducere a amprentei de carbon și și-au luat angajamente pentru a le atinge.