Cushman & Wakefield: Bucurestiul, in top cinci orase din Europa Centrala si de Est preferate de operatorii hotelieri pentru investitii viitoare

Data publicarii: 06-09-2023 | Imobiliare
Potrivit studiului Hotel Operator Beat S1 2023 realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, capitala României continuă să fie atractivă pentru operatorii hotelieri care doresc să se extindă în această regiune a Europei (ECE).

În urma sondajului realizat în rândul a peste 26 de directori executivi ai operatorilor hotelieri deja prezenți în Europa Centrală și de Est sau care sunt interesați de a intra în această regiune, Bucureștiul s-a plasat pe poziția a 5-a din 20 de orașe ale acestei regiuni din punct de vedere al interesului principalilor operatori de a investi în perioada următoare în noi facilități hoteliere.

La sondajul Cushman & Wakefield Echinox au participat reprezentanți ai acestei industrii din țări precum Belarus, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, România, Slovacia și Ucraina. Aceștia operează deja peste 450 de hoteluri cu peste 72.000 de camere și au în pregătire alte 140 de unități de cazare care însumează peste 22.000 de camere, în perioada imediat următoare.

Astfel, potrivit rezultatelor sondajului mai sus amintit, cele mai atractive orașe din regiune sunt, în ordinea preferințelor operatorilor Budapesta, Praga, Varșovia, Cracovia și București. Nu doar capitala țării este atractivă pentru operatorii hotelieri, aceștia manifestându-și interesul și pentru Cluj-Napoca sau destinații de pe litoral și stațiuni din România.

”Piața hotelieră din București atrage o atenție semnificativă din partea operatorilor internaționali care doresc să-și consolideze poziția sau să-și crească cota de piață. Revenirea robustă și atractivitatea crescândă a orașului reprezintă o oportunitate interesantă pentru diversificarea ofertei și pentru aducerea unor branduri de lux mai accesibile, acoperind astfel un gol care există în prezent pe piața hotelieră din București. În plus, prezența scăzută a brandurilor hoteliere internaționale pe litoralul românesc oferă oportunități pentru operatorii hotelieri datorită potențialului ridicat” spune Sevda Cadir, Senior Hospitality Consultant, CEE & SEE la Cushman & Wakefield.

Piața hotelieră din București a crescut semnificativ în ultimele luni, primul semestru al acestui an aducând operatorilor venituri cu 43% mai mari decât în primele șase luni ale anului trecut. S-a majorat de asemenea și rata de ocupare, aceasta fiind cu 13% mai mare în S1 2023 în raport cu S1 2022.