Studiul Deloitte: locuintele din Romania continua sa fie printre cele mai accesibile din Europa. Cluj-Napoca este orasul cel mai scump atat pentru cumparatori, cat si pentru chiriasi

Data publicarii: 25-09-2023 | Imobiliare
Potrivit studiului Deloitte Property Index 2023, România se află pe al treilea loc în topul țărilor europene cu cele mai accesibile locuințe, după Bosnia-Herțegovina și Grecia, cu un preț mediu de 1417 euro pe metrul pătrat. Prețurile sunt la nivelul anului 2022 iar cel menționat anterior reprezintă totuși o creștere față de anul 2021, când media pe țară era de 1266 de euro pe metrul pătrat de locuință construită.

Studiul a fost realizat pe baza datelor din principalele 76 orașe din 27 de țări de pe continent. Cu prețurile convertite în euro pentru a putea oferi o imagine de ansamblu, observăm că Austria rămâne în continuare cea mai scumpă țară europeană cu aproape 5000 de euro pe metru pătrat (4925 conform Deloitte). Aceasta este urmată de Germania cu 4800 de euro, Franța cu 4639 de euro și Norvegia cu 4204 euro.

Majoritatea piețelor din țările analizate de Deloitte cu ocazia acestui studiu au înregistrat creșteri în ultimul an, singurele excepții fiind Regatul Unit, Danemarca și Franța cu scăderi de prețuri de 18.8%, 9,7% respectiv 0,2%. De asemenea, conform studiului, un român are nevoie de 6,3 salarii anuale brute pentru a cumpăra o locuință de 70 mp. Acest lucru plasează România pe un onorabil loc șase din punct de vedere al accesibilității după Belgia (4,3 salarii anuale brute), Norvegia (4,7 salarii anuale brute), Danemarca (5), Slovenia (5,6) și Italia (6,2). Cel mai mic grad de accesibilitate la nivel european este înregistrat în Slovacia, unde sunt necesare 14,1 salarii anuale brute pentru a cumpăra o locuință nouă de 70 mp. Pe cel de-al doilea loc din acest punct de vedere se clasează vecina Slovaciei, Cehia, unde cetățenii au nevoie de 13,3 salarii anuale brute pentru o astfel de achiziție.

„Anul trecut a fost marcat de incertitudine în segmentul pieței imobiliare rezidențiale, pe fondul creșterii costurilor de finanțare care au afectat creditele ipotecare contractate pe perioadă lungă. În ceea ce privește volumele, deși pare că asistăm la o ușoară scădere a cererii de proprietăți rezidențiale, tot ca urmare a costurilor tot mai mari de finanțare și a scăderii puterii de cumpărare cauzate de inflație, piața a crescut ușor pe segmentul chiriilor. Așteptările pentru următoarele 12 luni sunt ca prețurile locuințelor să se stabilizeze, conform studiului, iar datele recente ale BNR arată o revigorare a creditării ipotecare în comparație cu 2022, atât în lei, cât și în euro. O altă tendință semnificativă pentru anul viitor este accentul pe locuințele sustenabile și eficiente din punct de vedere energetic, iar consumatorii informați deja caută anumite produse rezidențiale”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanță Fiscală pentru sectorul Imobiliar.

În ceea ce privește cele mai scumpe locuințe din Europa, clasamentul orașelor este condus de Paris cu un preț mediu de 14,622 de euro pe metru pătrat, urmat de Munchen cu 11,400 de euro pe metru pătrat și Londra cu 9.163 de euro pe metru pătrat.

În România, cele mai scumpe locuințe sunt în orașul Cluj-napoca, cu un preț mediu de 2.363 de euro pe metru pătrat, pe locul al doilea clasându-se capitala, București, cu un preț mediu de 1.693 de euro pe metru pătrat.

În ceea ce privește costurile cu închirierea locuințelor, cel mai scump oraș din Europa este Dublin, cu o chirie medie lunară de 32,8 euro pe metru pătrat. Pe locul al doilea se situează Paris, cu 28,5 EUR/mp, urmat de Oslo (28 EUR/mp). La cealaltă extremă, Bulgaria continuă să fie țara cu cele mai mici chirii medii, de 4,6 EUR/mp pentru cei care locuiesc în Sofia, urmată de Grecia, unde chiria medie lunară pentru cei din Salonic este de 6,6 EUR/mp.

„Sustenabilitatea are o pondere tot mai mare în orice proces de evaluare, aspect valabil inclusiv în ceea ce privește locuințele, atât pentru vânzători, cât și pentru cumpărători. Stimulată de cerințele de reglementare și de numeroși alți actori interesați (stakeholders), această tendință a fost accelerată de creșterea semnificativă a prețului energiei și este vizibilă în toată Europa, unde dezvoltatorii rezidențiali au fost obligați să caute soluții alternative de energie, iar proprietarii și-au dotat casele cu panouri solare, sisteme geotermale sau alte tehnologii de energie regenerabilă”, a declarat Marius Vasilescu, Partener Consultanță Financiară, Deloitte România.