Opinie Deloitte: Facturarea electronica generalizata, la un pas de implementare. Cand dispare factura pe hartie?

Data publicarii: 02-11-2023 | Finante-Banci
Legislația care vizează facturarea electronică generalizată a fost elaborată de autoritățile din România. Aceasta prevede ca de la data de 1 ianuarie 2024, toate entitățile care derulează operațiuni taxabile în țara noastră vor fi obligate să raporteze toate facturile prin sistemul RO e-Factura.

Ce se întâmplă cu facturile tradiționale, pe hârtie? Ei bine, acestea vor mai putea fi utilizate în paralel cu cele electronice până la data de 30 iunie 2024, adică vreme de șase luni de la trecerea către factura electronică generalizată cu o singură condiție, și anume, ca beneficiarul sau furnizorul să nu figureze deja în Registrul Ro e-Factura. Ulterior acestei date, rambursările de TVA pentru entitățile stabilite în România vor fi posibile doar în baza facturii electronice.

De altfel. În țara noastră a fost impus un sistem obligatoriu de facturare electronică încă de anul trecut, în prima fază fiind incluse aici companiile care operează tranzacții cu bunuri cu risc fiscal în relația cu entități ale statului și pentru operatorii de turism care acceptă vouchere de vacanță emise de statul Român.

Procesul de implementare a sistemului de facturare electronică generalizat, cuprinde două etape. În prima etapă cuprinsă în perioada 1 ianuarie 2024 și 30 iunie 2024, „furnizorii români, indiferent dacă sunt sau nu înregistrați în scop de TVA, vor fi obligați să raporteze în sistemul RO e-Factura toate facturile B2B (business-to-business) emise pentru operațiunile (livrări de bunuri sau prestări de servicii) taxabile în România. Această regulă este aplicabilă și contribuabililor nerezidenți care sunt înregistrați în scopuri de TVA în România, dar și în cazul facturilor emise de furnizori români pentru tranzacții în care sunt implicate entități ale statului (B2G), altele decât cele acoperite de legislația anterioară privind facturarea electronică B2G, în vigoare de anul trecut”, scrie Alexandru Stancu, Senior Manager, Impozitare Indirectă, Deloitte România.

De la aceste prevederi vor fi exceptate facturile aferente exporturilor de bunuri realizate de către furnizor sau de către o altă persoană în contul său dar și cele aferente livrărilor intracomunitare de bunuri cu plecare din România.

„În etapa a doua, după 1 iulie 2024, facturile pe hârtie sau în vechiul format electronic nu vor mai fi acceptate din punct de vedere fiscal. Singurele facturi acceptate în scopul exercitării dreptului de deducere a TVA vor fi cele emise electronic, în format XML, și transmise beneficiarilor prin sistemul RO e-Factura”, adaugă Alexandru Stancu. „În concluzie, toți contribuabilii care derulează operațiuni taxabile în România trebuie să fie gata, încă de la 1 ianuarie 2024, să emită facturile în format electronic și să le raporteze în sistem, chiar dacă timp de șase luni mai pot utiliza formatul actual al facturilor. În acest scop, este necesară identificarea unor soluții compatibile cu sistemele contabile interne, cu ajutorul cărora contribuabilii să se poată conforma la noile cerințe de raportare. Pe de altă parte, autoritatea fiscală (ANAF) trebuie să își îmbunătățească infrastructura, astfel încât această obligativitate să producă efectele scontate”, conchide el.