21.000 de joburi noi au fost scoase în piață de start-up-uri și companiile mici, cu cel mult 50 de angajați, în această toamnă

Data publicarii: 02-11-2023 | HR/Cariere
Companiile mici și start-up-urile cu maximum 50 de angajați au început această toamnă cu 21.000 de joburi noi scoase pe piață. De altfel, conform datelor furnizate de eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România, de la începutul anului și până acum, companiile din această categorie au postat nu mai puțin de 131.000 de joburi noi pentru candidații aflați în căutarea unui loc de muncă.

Domeniile care pun la dispoziție cele mai multe joburi sunt cele din retail, transport, turism, construcții și industria alimentară.

„Companiile mici și start-up-urile rămân active pe piața muncii și dețin aproximativ o treime din numărul total de joburi postate în acest an. Chiar dacă în anumite domenii, cum ar fi retailul, serviciile ori industria alimentară, se luptă cu angajatori mari, cu branduri puternice și cu acoperire extinsă la nivel național, sunt o opțiune foarte bună pentru candidații tineri aflați la început de carieră, pentru cei care caută o reconversie sau pentru cei care sunt atrași de proiectele antreprenoriale”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Majoritatea locurilor de muncă postate de firmele mici în această toamnă se adresează candidaților din segmentul entry level (0-2 ani experiență), mid level (2-5 ani experiență) și fără experiență.

Cel mai puțin căutați sunt seniorii, adică candidații care au o experiență în muncă mai mare de cinci ani și managerii. De asemenea, aproape 90% din angajatorii prezenți pe eJobs caută angajați care să lucreze full time. Observăm de altfel o deschidere mai mică a companiilor mici în ceea ce privește contractele part time și cele sezoniere.

Cât privește oferta, orașele în care companiile mici și cele aflate la început de drum pun la dispoziție cele mai multe posturi libere sunt București, Cluj - Napoca, Timișoara, Sibiu, Iași și Brașov. Mai mult, peste jumătate din aceste posturi au salariul afișat, un procent cu 10% mai mare decât media generală a pieței muncii din România.

„Acești angajatori nu fac recrutări masive, însă este o categorie de companii foarte bine reprezentată pe piața muncii. Spre exemplu, în ultimele două luni, aproape 4.000 de companii cu maximum 50 de angajați, respectiv start-up-uri și companii mici, au fost active cu cel puțin un anunț de angajare pe platformă”, adaugă Roxana Drăghici. 50% dintre anunțurile postate pe acest segment de companii au salariul afișat, procent care este cu 10% mai mare decât media generală a pieței. „Transparența, în special cea salarială, este apreciată de candidați și poate fi un argument extrem de convingător pentru a aplica la un anumit angajator. Inclusiv pentru companii este o soluție pentru a merge mai țintit către candidați și pentru a evita situațiile în care pierd aplicanți în urma unor negocieri salariale eșuate”, conchide ea.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: