Studiu EY: Piața globală a ofertelor publice inițiale: apetitul investitorilor se mută de la creștere la valoare, pe fondul unei lichidități mai restrânse

Data publicarii: 18-11-2023 | Economie
Conform studiului EY Global IPO Trends Q3 2023, piața globală a IPO-urilor a cunoscut o dinamică schimbătoare după primele trei trimestre ale acestui an, dinamică caracterizată în primul rând de îmbunătățirea sentimentului de încredere în piață în țările occidentale, de soliditatea piețelor emergente dar și de încetinirea activității IPO din China.

Astfel, la nivel global, s-au înregistrat 968 de IPO-uri în primele trei trimestre din anul 2023, capitalul mobilizat al acestora fiind de 101,2 miliarde USD. Deși aceste cifre reprezintă o scădere de 5% respectiv 32% de la un an la altul, impulsul pieței s-a consolidat în al treilea trimestru când am înregistrat creșteri ale performanței prețurilor acțiunilor după IPO comparativ cu trimestrele anterioare din acest an.

Pe piețele emergente, pe de altă parte, doar în ultimul deceniu, numărul de IPO-uri și încasările aferente acestora au crescut cu peste 30%. Acest lucru se datorează în mod special creșterii economice mai accelerate decât în țările dezvoltate. De altfel, după primele trei trimestre ale acestui an, piețele emergente reprezintă 77% din cota globală ca și număr și 75% ca valoare.

Raportat la performanțele diferitelor sectoare ale economiei, piața globală IPO este dominată și în acest an de sectorul tehnologic. Cu toate acestea, și aici s-au înregistrat scăderi ale încasărilor raportat la aceeași perioadă a anului trecut.

„Confruntați cu o lichiditate mai restrânsă și un cost mai ridicat al capitalului, investitorii se îndreaptă spre companii cu fundamente solide și perspective bune de profitabilitate. Ca răspuns, prospectele de IPO trebuie să demonstreze soliditate financiară și potențial de creare de valoare. Pe măsură ce decalajele de evaluare se reduc, investitorii analizează performanța post-listare a noului eșalon de IPO-uri, care, dacă este pozitivă, ar putea reînnoi încrederea pieței," scrie George Chan, EY Global IPO Leader.

Se preconizează că ratele dobanzilor vor rămâne ridicate în marile economii occidentale. Costul capitalului rămâne unul ridicat în condițiile în care băncile centrale încearcă să reducă rata inflației la țintele propuse la începutul anului. În acest context, investitorii vor fi mai atenți la elementele fundamentale precum bilanțul puternic, fluxurile de numerar sănătoase și rezistența la condițiile economice slabe. De asemenea aceștia își îndreaptă atenția și înspre companiile care au concepte ESG și care pot demonstra că au făcut pașii necesari în vederea adoptării inteligenței artificiale în modelele de afaceri și operațiuni.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: