SigurantaOnline.ro oferă recomandări de vacanță în siguranță: cum să eviți capcanele din mediul online

Data publicarii: 19-06-2024 | IT&C
Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și Asociația Română a Băncilor (ARB) au lansat o serie de recomandări esențiale pentru protejarea datelor personale și financiare ale utilizatorilor din România în sezonul estival. Campania națională de conștientizare #SigurantaOnline își propune să prevină incidentele neplăcute în timpul vacanțelor, încurajând formarea unor reflexe de securitate cibernetică.

Recomandări pentru navigarea online în siguranță

1. Verificarea site-urilor web înainte de rezervări
Utilizatorii sunt sfătuiți să se asigure că site-urile web sunt legitime, verificând prezența simbolului de lacăt în bara de adrese și confirmând că URL-ul începe cu "https". Recenziile online pot oferi informații utile despre experiențele altor utilizatori.

2. Alegerea unei agenții de turism de încredere
Este important să selectați agenții de turism cu o bună reputație, recomandate de prieteni, familie sau recenzii online. Verificarea licenței și a prezenței online solide a agenției poate preveni fraudele.

3. Atenție la ofertele speciale
Ofertele care par prea bune pentru a fi adevărate sunt adesea capcane pentru furtul de bani sau informații personale. Utilizatorii trebuie să fie sceptici față de astfel de oferte și să evite accesarea link-urilor nesolicitate.

4. Utilizarea autentificării în doi pași
Pentru rezervările online, este recomandată autentificarea în doi pași, combinând elemente precum codul PIN, parola, telefonul mobil și amprenta sau recunoașterea facială.

5. Protejarea dispozitivelor
Dispozitivele trebuie să fie echipate cu software antivirus și anti-malware actualizat și protejate cu parole puternice.

6. Evitarea rețelelor publice de Wi-Fi
Rețelele Wi-Fi publice sunt nesigure, iar utilizatorii ar trebui să folosească VPN-uri sau propriile hot-spoturi pentru a proteja informațiile sensibile.

7. Atenție la plățile cu cardul și utilizarea ATM-urilor
Este esențial să verificați tranzacțiile bancare pentru activități suspecte și să protejați cardurile la ATM-uri, acoperind tastatura la introducerea PIN-ului.

8. Prudență pe rețelele de socializare
Evitați postarea informațiilor despre vacanțe și partajarea locației pe rețelele de socializare, și revizuiți setările de confidențialitate pentru a preveni furtul de identitate.

9. Raportarea fraudei
Orice fraudă online trebuie raportată imediat autorităților: telefonic la numărul 1911, fie prin e-mail la alerts@dnsc.ro

Proiectul #SigurantaOnline oferă utilizatorilor cele mai bune practici de securitate cibernetică pentru a evita fraudele informatice. Această inițiativă este sprijinită de diverse entități public-private, alături de Poliția Română, DNSC și ARB.

Proiectul național de educație digitală #SigurantaOnline își propune să ofere utilizatorilor din România acces la cele mai bune practici de securitate cibernetică prin platforma sigurantaonline.ro, contribuind astfel la prevenirea fraudelor informatice. Inițiativa este sprijinită de Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor, în colaborare cu diverse entități publice și private.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: