Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii

Data publicarii: 07-03-2025 | Turism
România a înregistrat o creștere semnificativă a cheltuielilor turistice în ultimii zece ani, în special în segmentul turismului de afaceri. Deși nivelul mediu al cheltuielilor per călătorie de afaceri, de 333 euro în 2023, rămâne printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, ritmul de creștere a fost unul dintre cele mai rapide, cu un avans de 134% față de 2013, mult peste media UE de 31%. În comparație, călătorii de afaceri din Ungaria și Polonia au cheltuit, în medie, 562 euro, respectiv 488 euro per călătorie.

Pe segmentul hotelier, Bucureștiul a înregistrat performanțe solide, conform unui raport Colliers. Tariful mediu zilnic (ADR) pentru hotelurile de 4 și 5 stele a depășit nivelurile din 2019, ajungând la peste 140 de euro pe noapte, cu o creștere de 21% în valută și 27% în lei. Această dinamică a poziționat capitala României peste orașe precum Varșovia, Budapesta și Viena în ceea ce privește evoluția tarifelor hoteliere. De asemenea, venitul per cameră disponibilă (RevPAR) a crescut cu 10% față de perioada pre-pandemie, semnalând o revenire a pieței.

Cu toate acestea, turismul de afaceri nu și-a revenit complet, gradul mediu de ocupare rămânând sub 70% în primele zece luni din 2024, sub nivelul de 78% atins în 2018-2019. Această discrepanță dintre turismul de agrement și cel de afaceri arată că, deși sectorul hotelier continuă să crească, există încă un potențial semnificativ de dezvoltare. Potrivit Colliers, România atrage tot mai mulți investitori și operatori internaționali, iar dacă economia se menține stabilă, țara își poate consolida poziția ca destinație emergentă în Europa Centrală și de Est.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: