BNR estimeaza o inflatie de 4,6% la sfarsitul anului 2007 si 4,1% in decembrie 2008
Data publicarii: 15-02-2007 | Finante-Banci
Estimarile bancii centrale indica o calnare a inflatiei in prima jumatate a acestui an, pana la 4,3% la finalul primului trimestru si 4,2% in iunie, insa o reinflamare in trimestrul al treilea, pana la 4,7%. La inceputul anului viitor, proiectiile din scenariul BNR prevad o scadere a inflatiei pana la 4,6% la sfarsitul primului trimestru sa pana la 4,1% la jumatatea anului, dupa care ar urma o usoara inflamare in trimestrul III al anului 2008, pana la 4,2% la finalul intervalului.
Estimarile prevad o inflatie usor mai mica pentru anul 2007 decat erau in raportul anterior al BNR, "in principal datorita efectelor favorabile generate din perspectiva dezinflatiei de evolutia anticipata a cursului de schimb al leului, a preturilor combustibililor si a celorlalte marfuri importate, precum si de reducerea fata de proiectia anterioara a dimensiunii ajustarilor preturilor administrate", se mentioneaza in documentul citat.
Efectul factorilor mentionati va fi mai mare decat impactul advers al cresterii mai ample fata de prognoza anterioara a preturilor volatile ale produselor alimentare si de persistenta mai mare a excedentului de cerere in proiectia curenta, datorata cresterii mai alerte a produsului intern brut (PIB) fata de prognoza anterioara, potrivit estimarilor actuale ale BNR.
Proiectia ratei anuale a inflatiei mizeaza pe o reducere treptata a excedentului de cerere si o scadere a PIB sub nivelul potential incepand cu primul trimestru al anului 2008.
"O sursa majora de incertitudine pentru proiectia inflatiei continua sa o reprezinte si evolutia preturilor produselor alimentare, in special a celor volatile, precum si cea a preturilor internationale ale titeiului si gazelor naturale; riscul producerii unor variatii neanticipate ale acestora inclina mai probabil, in contextul actual, in sensul amplificarii presiunilor inflationiste", se spune in raportul bancii centrale.
O sursa mare de incertitudine vine si din noua pozitie de activ international a leului. "Un grad ridicat de incertitudine caracterizeaza si evolutia viitoare a cursului de schimb al leului, existand riscul ca acesta sa-si dilueze corelatia cu fundamentele economice si sa cunoasca o accentuare a volatilitatii si impredictibilitatii sale", se mai arata in documentul mentionat.
Indicele anual al inflatiei a coborat, in ianuarie, la 4,01%, fata de 4,87% la finalul anului trecut, potrivit datelor publicate de Statistica.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile