Broadband fara fir de la Wimax

Data publicarii: 23-02-2007 | IT&C
Tehnologia WiMAX este o posibila solutie pentru asigurarea accesului la Internet in banda larga si telefonie in zonele rurale cu acces redus la servicii de comunicatii, a declarat Dan Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei. "In conditiile in care in momentul de fata exista aproximativ 1.200.000 de conexiuni broadband in Romania, iar penetrarea la nivelul populatiei este de 5,5%, WiMAX ar putea aduce o adevarata revolutie in oferta de broadband din tara noastra. Astfel, pentru anul 2007, estimam o rata de penetrare broadband de 10%, lucru care ne-ar apropia de media din tarile Uniunii Europene, care este la ora actuala de 14,1%", a spus Georgescu.

Primele doua licente nationale pentru tehnologia de acces la banda larga fara fir WiMAX vor fi scoase la licitatie de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) in termen de doua luni, potrivit anuntului facut joi de presedintele institutiei Catalin Marinescu.

Acordarea licentelor, considera directorul IGCTI, trebuie sa se faca prin selectie competitiva si nu prin selectie comparativa precum in cazul 3G. "In acest sens, trebuie modificata legislatia, printr-o hotarare de guvern, care va fi adoptata la inceputul lunii aprilie", a precizat Marinescu.

IGCTI va organiza licitatii si pentru patru licente regionale si pentru cateva zeci de licente locale bazate pe tehnologia WiMAX. Selectia competitiva are ca principal element de diferentiere pretul, iar selectia comparativa ia in considerare o suma de alte criterii precum acoperirea teritoriala, investitii si numarul de clienti.

In multe tari WiMAX este in faza de testare sau chiar de utilizare a retelelor pentru acces de viteza mare pentru clienti casnici, telefonie pe internet, interconectarea companiilor, scolilor si birourilor guvernamentale ori ale administratiei. Totodata Marinescu a anuntat ca operatorul de telefonie mobila clasat pe numarul trei din Statele Unite a investi in urmatori doi ani pana in trei miliarde de dolari in constructia unei retele de date wireless (fara fir) de mare viteza bazata pe tehnologia WiMAX.

WiMAX este o tehnologie wireless (fara fir), care isi propune sa integreze serviciile de date si voce cu o viteza de pana la 10MB/s. Tehnologia permite o conexiune prin unde radio, mult mai stabila, care nu necesita investitii mari pentru acoperire.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: